KOJE SU ŠANSE DA VAS NA LETOVANJU NAPADNE AJKULA? Posle tragedije u Hurgadi stručnjaci otkrivaju imate li razloga za brigu
Foto: Shutterstock

Oči svetske javnosti ovih dana uprte su u Crveno more. Učestali napadi ajkula retka su pojava, a kako statistika kaže šanse za to su 1:300.000.000.

Čini se da su nedavni događaji u Egiptu, na poznatim letovalištima, sada tu statistiku poljuljali.

Zašto su se baš sada pojavili ovi vodeni predatori i čime su bili isprovocirani, sa sigurnošću je trenutno teško utvrditi.

Kako navodi za Espreso Dubravka Vučić muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja napadi ajkula su u većini slučajeva posledica greške, jer ljudsko meso nije ajkulina hrana.

- Devedeset posto napada ajkule su posledica greške, kada one pretpostavljaju da je čovek neki morski sisar ili kit ili riba vrste životinja kojima se one hrane. Ljudsko meso nema dovoljno masnoće i zato nije izbor hrane kad su ajkule u pitanju, navodi Dubravka Vučić za Espreso i dodaje da je ajkulama za tako veliku pokretljivost potrebna masna hrana koja daje energiju njihovom velikom mišićavom telu.

KOJE SU ŠANSE DA VAS NA LETOVANJU NAPADNE AJKULA? Posle tragedije u Hurgadi stručnjaci otkrivaju imate li razloga za brigu

Foto: Shutterstock

 

 

Ove životinje vrlo retko danima plivaju u zalivu blizu plaža, naročito u jeku turističke sezone. Buka koju kupači stvaraju izuzetno im smeta, pa im ta zona nije privlačna za boravak i traženje hrane.

- Do napada dolazi kada dođe do greške u procenu da je kupač ili ronioc nešto što ona inače jede. Kada ugrizu jednom one, u najvećem broju slučajeva odlaze jer shvataju da to nije plen koji su želele, ističe naša sagovornica.

Jedan od mogućih razloga pojavljivanja ovih vodenih predatora, kako nagađaju i egipatske vlasti, mogu biti otpaci mesa koji su u velikim količinama bačeni u more. Da ih miris krvi najviše privlači, potvrđuje i sagovornica.

- Ajkule privlači miris krvi u vodi i električni impulsi koje plen odašilje. Poseduju jako veliki broj elektroreceptora ispod kože u predelu rostruma koji detektuju signale koje odašilje plen, objašnjava sagovornica.

Koliko opasnih riba živi u Crvenom moru?

Ajkule nisu najveća pretnja po čovekov život, jer velika opasnost preti i od koralnih grebena. Prilikom ronjenja i dodirivanja njih ili pojedinih riba može doći do trovanja.

- U Crvenom moru živi 161 vrsta ribe koja je opasna po čoveka. Od toga ajkule čine manje od četvrtine i nisu sve opasne za čoveka. Te koje jesu mogu se izbrojati na prste ruke. Ostale ribe su opasne jer nose otrov u bodaljma , tako da se ljudi najčešće povređuju dodirujući ih, ističe  Dubravka Vučić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja.

Podsetimo, dve žene su poginule u napadu ajkule u mestu Sal Hašiš u blizini Hurgade, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i potvrdilo spekulacije koje su se juče pojavile na društvenim mrežama.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading