ALARMANTNO Rak grlića materice sve češći kod mlađih žena
Foto: Jakov Simović

Sa više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji, a uočava se da je veliki broj mladih zaraženo HPV virusom.

- Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila „bolest starijih žena“ - rekla je ginekolog dr Mima Fazlagić.

ALARMANTNO Rak grlića materice sve češći kod mlađih žena

Foto: Jakov Simović

 

Violeta Ivković (65) iz Beograda je imala samo 36 godina kada joj je postavljena dijagnoza raka grlića materice. Njeno lečenje je trajalo godinu dana.

- Srećom, tada sam imala već troje dece i sada sam doživela četiri unučeta. Vest o vakcinaciji protiv HPV za mene je nešto najbitnije, upravo zbog unučića, za koje verujem da će uskoro biti i sami vakcinisani - rekla je Violeta.

Pre dve nedelje HPV vakcina počela je da se daje u domovima zdravlja .

ALARMANTNO Rak grlića materice sve češći kod mlađih žena

Foto: Jakov Simović

 

- Vakcinisali smo više od 180 dece, a među njima je bilo čak 40 dečaka. Ono što je bitno da svi roditelji znaju, jeste da ako dete ima ispod 15 godina, vakcinu prima u 2 doze, kasnije se ona daje u tri doze jer je imunogenost bolja kod mlađe dece - objasnila je dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading