BEZ DILEME Za svaki psihoaktivni lek treba recept ili izveštaj lekara - Bromazepam pravno jeste droga
Alo

O tome da li ima pravnih osnova da se podigne optužnica protiv svakog kod koga budu pronađene tablete za koje je neophodno imati recept i kako lek „bromazepam“ deluje na pacijenta govorili su zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu Nikola Pantelić, advokat Vojin Šaljić i psihijatar Tatjana Vlašković Jovićević.

Nije isto što i marihuana

Psihijatar Tatjana Vlašković Jovićević je rekla da je uzimanje „bromazepama“ postalo nešto poput tradicije kod nas, ali da ovaj lek, sa stanovišta njene struke, ne može biti smatran opojnom drogom.

- „Bromazepam“ je vrsta psihoaktivne supstance, a opojne droge su jače od „bromazepama“. „Bromazepam“ se koristi za anksiozna stanja ili, na primer, kod visokog pritiska. Mogu da ga prepišu i kardiolog, lekar opšte prakse, psihijatar. Izdaje se uz recept, ali uvek postoji neko ko može da ga nabavi bez recepta. Po pravilu, može samo uz recept. „Bromazepam“ je vrlo dobar lek ako se koristi kako treba, jer smanjuje nivo napetosti - istakla je doktorka Vlašković Jovićević, i dodala da „ne treba izjednačavati bromazepam i marihuanu“.

S druge strane, zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu Nikola Pantelić je objasnio da policija „bromazepam“, „bensedin“ i druge slične lekove, ukoliko ne postoji recept, tretira poput marihuane ili bilo koje druge droge.

- Postoje dva pojma „bromazepama“: s medicinskog aspekta to nije opojna droga, ali u pravnom smislu jeste. Svako koga policija pregleda pretresom, a ustanovi se da ne postoji recept, proći će isto kao i ova gospođa. Svakako će doći do procesuiranja - dodao je Pantelić.

- U krivično-pravnom smislu to je isto - složio se advokat Šaljić s konstatacijom da „bromazepam“ i marihuana mogu da se izjednače.

BEZ DILEME Za svaki psihoaktivni lek treba recept ili izveštaj lekara - Bromazepam pravno jeste droga

Alo

 

Zavisnost je najgora nuspojava

Kada govorimo o nuspojavama korišćenja „bromazepama“, zavisnost se izdvaja kao najgora.

- Izazivanje zavisnosti je najgora nuspojava. Zato se uzima dozirano, nekoliko nedelja, pa se isključuje postepeno. Nekome, na primer, ovaj lek ne pomaže, može da izazove konfuziju. Sve je to individualno. Veliki broj ljudi uzima na svoju ruku ove lekove - dodala je Vlašković Jovićević.

- Postoji statistika koja govori da 25 odsto građana Srbije koristi ovakvu vrstu lekova, na recept. Korišćenje lekova ovog tipa ne može da se koristi akutno, već u kontinuiranom periodu. Međutim, njihovo pravo dejstvo je nakon 10, 15 dana. Zato lekar treba da proceni da li uopšte treba da koristite tu terapiju i izbegavajte upotrebu ovih lekova na svoju ruku. „Bromazepam“ ostaje u krvi 20 sati - objasnio je advokat Vojin Šaljić.

Ili recept ili prijava

Svi gosti u Jutarnjem programu TV Prve su se složili da za ovaj slučaj glumice javnost ne bi ni saznala da nije u pitanju javna ličnost i da postoji veliki broj sličnih slučajeva koji su u procesu, ali su akteri anonimni.

- Da se ne radi o glumici koja je poznata, mi nikada ne bismo saznali za ovo - rekao je Šaljić, i dodao da je to otkriveno u jednoj uobičajenoj policijskoj akciji.

- Svako ko poseduje lekove koji se nalaze na spisku a nema recept proći će na isti način - dodao je Pantelić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading