PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)
Foto: Alo!/Mup

Nakon jake kiše koja je u utorak uveče zahvatila veći deo naše zemlje, meteorolozi upozoravaju da nam sledi nastavak, pa se već od petka najavljuju obilnije padavine i veliki pad temperature.

U utorak je u proseku u Srbiji palo 30 mm po metru kvadratnom, a ni za vikend neće biti ništa bolje, kada se očekuje 60 mm po metru kvadratnom

Koliko je situacija bila ozbiljna, ukazao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, saopštivši podatak da je tokom nevremena u Beogradu pala količina vode koja nije bila tolika ni tokom velikih poplava 2014. godine!

- Da je potrajalo cele noći, imali bismo poplave kao što je to bilo pre osam godina - ocenio je Šapić, i dodao da se sve više od 20 mm kubnih po metru kvadratnom tretira kao nepogoda, a da je u nekim delovima grada kao što je Zemun palo 128 mm, na Novom Beogradu 86, a na Vračaru 70.

Novi gradonačelnik je rekao da su sada dobijene nove neuralgične tačke za koje se nije znalo da postoje  i da će se raditi na tome da lokalni putevi dođu na nivo magistralnih.

Vatrogasci spasioci samo u prestonici su imali 78 intervencija, 18 je bilo na gašenju požara.

Toliku količinu vode je bilo nemoguće izbaciti

PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)

Alo

 

Obišli smo stanovnike jednog naselja u Zemunu koje je najviše pogođeno nevremenom u utorak uveče.

- Voda nam je ušla u kuću, bilo je pola metra i više vode. Svi smo bili evakuisani. Velika šteta je sada nastala, sve moramo da bacamo napolje. Vatrogasci su došli, ali nije bilo moguće izbaciti toliku količinu vode iz kuće - rekao je za Alo! dvadesetšestogodišnji Jovan Gorčić.

Kiša pljušti, a ja ne prestajem da plačem

PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)

Alo

 

Mira, koja ima 72 godine, izjavila je da su morali da izbace sve stvari, dušeke, krevete…

- Nameštaj je trajno oštećen. Sve je zahvaćeno, dve sobe, trpezarija, kupatilo, kuhinja. Voda je krenula da ulazi oko petnaest do sedam u kuću, stvari iz kuće smo popakovali u kese i stavili u dve sobe koje su najmanje zahvaćene. Plačem od jutros, ne mogu da verujem da je ovo moglo da se desi, skoro kiša ovako padala nije.

Ovo je veliki stres

PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)

Alo

 

Sedamdesettrogodišnji Petar Jurčić je naglasio da je u kući bilo sigurno metar vode.

- Još se ništa nije osušilo. Ovo je velika šteta i veliki stres smo doživeli, deca su se prehladila i ceo dan čistimo kuće, rekao je on za ALO!

Pored Novog Beograda i Bežanijske kose, najugroženija su bila zemunska naselja Plavi horizonti i Bački Ilovik, gde je evakuisano  više od 30 osoba, dok je više od 100 sugrađana izvučeno  iz automobila i autobusa iz vode.

Poslednje nevreme u Srbiji i ovog puta nije zaobišlo Ivanjicu, Topolu, Novu Varoš, Kraljevo, Kruševac… Pripadnici Sektora za vanredne situacije na teritoriji cele zemlje imali su 91 intervenciju, gasili su 20 požara, od kojih je većina bila prouzrokovana udarom groma, a iz poplavljenih objekata su izvukli 10 osoba.

Šumski požar u selu Slatina iznad Ušća kod Kraljeva izazvao je udar groma, koji je zapalio 40 ari borove šume.

- Udario je iz vedra neba, bez kiše, da je bar pala da sve zagasi -rekao je jedan od meštana Ušća.

Gradonosni oblaci ni ovaj put nisu zaobišli opštinu Topola. U tri navrata jako nevreme zahvatilo je sela Gornja Trnava i Ovsište, grad je oštetio brojne voćarske, povrtarske i ratarske kulture.

- Za dva sata je uništilo sve. Nažalost, s berbom voća smo završili - izjavila je Ana Nikodijević iz Ovsišta za RINA.

RHMZ UPOZORIO! Preti i do 60 mm kiše za 24 h

RHMZ je izdao upozorenje da se u petak i u subotu očekuju obilne padavine u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije, i to od 20 do 40 mm za 24 sata, lokalno i više.

U toku noći ka suboti i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlje uz količinu kiše i do 60 mm za 24 sata. U Beogradu će takođe doći do naoblačenja s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Naredne sedmice uglavnom suvo i stabilnije vreme sa sunčanim intervalima i maksimalnom temperaturom do četvrtka od 23 do 27, a zatim u porastu.

Grad veličine oraha pogodio je ivanjički kraj, nevreme je odnelo mnoge lokalne puteve, a neka domaćinstva su ostala bez struje. Berba malina za ovu godinu već sad je završena na mnogim imanjima u selu Vučak.

- Padao je oko dvadesetak minuta i omlatio malinjake. Sve što je bilo na granama završilo je na zemlji. Katastrofa je ostala u malinjacima, pravu štetu ćemo videti tek kad ogreje, ali već se sada vide svuda polomljene stabljike, rekao je meštanin Rade za RINA.

Olujno nevreme praćeno krupnim gradom pogodilo je i sela na teritoriji opštine Nova Varoš. Veća materijalna šteta pričinjena je na poljoprivrednim usevima, ali i na lokalnoj putnoj infrastrukturi. Na najvećem udaru su se našla sela Trudovo, Štitkovo i Božetić.

- Samo je odjednom krenulo da sipa, za par minuta sve u dvorištu je obelelo kao da je pao sneg krajem novembra. Grad je bio veličine jajeta i veoma jakog intenziteta - rekao je jedan od stanovnika iz mesta pogođenog nevremenom iz novovaroške opštine.

Nijagarnini vodopadi na Bežanijskoj kosi

Već godinama čim padne neka jača kiša kod nas u stanu teku Nijagarini vodopadi, priča za Alo! Nada Marčetić sa Bežanijske kose.

PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)

Alo

 

- Stan je na poslednjem spratu, a krov je u lošem stanju. Mi smo nekoliko puta popravke plaćali iz svog džepa, 2013. je Opština uradila deo popravke na inicijativu stanara, ali delimično, pa je već u garantnom roku krenulo da curi. Nismo mogli da verujemo kada su se radnici firme podizvođača pojavili da „srede stvar“ s običnim silikonskim pištoljem! - kaže Nada, i dodaje da čim najave kišu, vade lavore, krpe, najlone...

PAŽNJA, PAŽNJA! Spremite gumenjake, kabanice i kišobrane, najavljena jaka kiša od petka: Stiže novi potop! (FOTO, VIDEO)

Alo

 

- Uzalud krečimo zidove, kad posle prve jače kiše zidovi krenu da se ljušte... Očekujemo da će uskoro biti rešen problem otkupa stana, pa da tačno znamo koja su naša prava, a koje obaveze, jer ovo s krovom koji prokišnjava može da bude i opasno, vidite da je ovog puta bukvalno curilo po bojleru, blizu struje - očajna je ova Novobeograđanka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading