Vremenska prognoza
Foto: Alo/Alo/ Ilustracija

Meteorolog Marko Čubrilo detaljno otkriva kakvo nas vreme očekuje danas i narednih dana.

Danas će se preko regiona peremeštati vlažan i nestabilan vazduh, dok će uveče ka nama pristizati svežiji vazduh.

U takvim uslovima, obzirom na pregrejanu atmosferu treba očekivati pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova uz obilnu kišu, olujan vetar, snažno sevanje i pojavu tuče/grada.

Obzirom da će razvoji biti lokalni i da će nastajati jako brzo nema modela koji ih može unapred tačno mapirati ali bi najveći rizik od takvih pojava trebao biti nad zapadnom, središnjom i severoistočnom BiH, Posavinom u Hrvatskoj, južnom i središnjom Slovenijom, zapadnom, središnjom, jugozapadnom i istočnom Srbijom.

Najmanji rizik bi trebao postijati nad severom Hrvatske i Srbije jer bi nestabilnosti mogle proći južnije, ali bi i ovde uz asmo malo severniju putanju oblaka moglo biti jakih nepogoda, dok bi se nad Jadranom uglavnom zadržalo stabilno, dok bi pkjuskova bilo u dinarskom zaledu Hrvtske, BiH i Crne Gore.

POKLON Alo! vam daruje magnet Sveti Jovan Krstitelj - Alo.rs

Vetar u okretanju na severozapadni smer, dok će u zoni jakih nestabilnosti biti olujan, ponegde sa udarima i oko 23m/s. Dnevni maksimum do +26 na severozapdu Hrvatske do oko +38 na istoku i jugu regiona.

Naredna dana dana ka nama će strujati malo manje topao vazduh te će preovlađivati promenljivo oblačno i prijatnije vreme uz ređu pojavu pljuskova u sredu i to uglavnom nad brdsko-planinskim delom BiH, Srbije i Crne Gore.

U četvrtak posle podne do zapadnih delova Hrvatske stiže nov, hladan, front donoseći pogoršanje sa kišom i pljuskovima. U ova dva dana (sreda i četvrtak) maksimumi uglavnom do +25 do +32 stepena Celzijusa uz prijatnije,manje, tople noći. Veoma toplo se zadržava duž obale Jadrana i u njegovom zaleđu.

U petak i za dane vikenda se računa da jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove, a u petak će nad istokom regiona biti uslova i za vremenske nepogode. Ovog puta bi kiša trebala biti češća i nad velikom delom BiH, Srbije i severne Crne Gore bi palo oko 25mm taloga, lokalno i znatno više, a to su za jul dosta visoki totali. Padavine bi mogla imati i oblast Jadrana ali uglavnom srednjeg i južnog.

Računa se i na osetnije osveženje uz dnevne maksimume koji bi se uglavnom kretali do +15 do +23 stepena Celzijusa, na višim planinama i ispod toga, a na jugu regiona oko +27 stepeni Celzijusa. Na kopnu bi bilo umerenog, povremeno i jakog, severozapadnog vetra, a duž Jadrana jake i olujne bure.

Stravičan snimak muškarca koji udara ajkulu u turskom letovalištu - Alo.rs

Početkom sledeće nedelje vrlo sveže noći uz minimume koji često bili i ispod +14 stepeni Celzijusa, dok bi do 14.07. dnevni maksimumi bili od +19 do +26 stepeni Celzijusa.

Posle 15.07. stoji signal za otopljenje i verovatan povratak letnjih vrućina.
Sumirano, pred nama je pauza u letnjim vrućinama, koja će se najviše osetiti krajem ove nedelje, a danas treba obratiti pažnju na moguću pojavu veoma snažnih pljuskova i vremenskih nepogoda.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading