GRAĐANI, OPREZ! Lopovi vrebaju turiste, policija hitno pojačala kontrolu na Koridoru 10, evo šta treba da znate
Foto: MUP Srbije

Na višečasovna čekanja na granici i naplatnim rampama, oni koji svake godine u sezoni putuju tim koridorom, već su navikli. Obaveštenja o gužvama i eventualnim radovima na putu bila bi im od koristi. Prvi put, takvu informaciju, kao i pomoć, ovog leta mogu da dobiju i od policije.

"Vozači se najčešće žale na to što na deonici auto-puta od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do graničnog prelaza Gradina nema nijedne benzinske pumpe kao nijednog parkiralista sa ugostiteljskim objektima gde bi mogli da naprave pauzu", kaže komandir SPI Pirot, major policije Dragan Adamović.

Policijski službenici raspoređeni su na stotinu lokacija na Koridoru 10. To se pokazalo kao odličan potez države, jer se učesnici u saobraćaju osećaju bezbednije. Posebno oni koji na odmor idu preko turističkih agencija, autobusom, i koji su često na meti lopova.

"Našem vodiču koji napravi pauzu na odmaralištima puno znači i bezbednije se osećaju putnici kada zanju da je znači to bezbedno mesto gde je obezbeđeno da ne postoji mogućnost, ne znam ni ja krađe u autobusu. A u svakom slučaju znači oni vode računa da li se autobus parkirao na bezbedno mesto i na takav način znači su nam putnici apsolutno bezbedno", smatra Petar Knežević iz jedne prevozničke agencije.

Ni putnici u tranzitu nisu sasvim zaštićeni od lopova.

"Bez obzira na to da li su to naši državljani ili stranci izvršioci ovih krivičnih dela dolaze i pokušavaju da iskoriste trenutak odmora ili nepažnje učesnika u saobraćaju. Koriste povoljan trenutak i oduzimaju ručni prtljag, torbice ili nešto slično, znači sve one predmete u kojima se može nalaziti novac i vrednosti. Drugi način, kada se ljudima koji tranzitiraju ukazuje na eventualni kvar vozila koji ne postoji, a zatim se ti ljudi, stranci uglavnom, vode u servise koji se nalaze duž Koridora 10 vrši se navodna popravka, a nakon toga vrši se naplata koja iznosi više, ponekad i više hiljada evra", ukazuje Dragan Bogosavac, pomoćnik načelnika Uprave policije Beograd.

Prošle sezone, kroz Srbiju je prošlo više od četiri miliona vozila, odnosno 13 i po miliona putnika. Policija je evidentirala 12 krivičnih dela, 40 odsto manje nego prethodnih godina.

I to je, kažu u policiji, rezultat pojačane kontrole koja je na Koridoru 10 uspostavljena prošle godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading