"DAJTE DECI SLOBODU PRI IZBORU ŠKOLE!" Pred osmacima je popunjavanje liste želja, a psiholog Milica Milkić ima poruku za sve roditelje
Foto: Alo.rs

Posle položenog završnog ispita, osmacima je ostao još jedan korak do upisa u srednju školu, a to je popunjavanje liste želja, veoma značajno u tom procesu.

Učenici listu želja podnose putem portala mojasrednjaskola.gov.rs do četvrtka, 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Liste želja mogu se podneti i u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Savet iz osnovnih škola učenicima je da pažljivo popunjavaju i da navedu što više obrazovnih profila jer se dešavalo i da vrlo dobri đaci ostanu neupisani.

To se desilo Ivi Petrović, koja se prošle godine nije upisala uprkos velikom ukupnom broju poena u oba upisna kruga. Razlog je bio što je na listu upisala samo tri škole, verujući da će sigurno upasti u jednu od njih.

- Bilo je traumatično. Prvi krug sam preživela nekako, znala sam da nisu popunjena sva mesta i nadala sam se da će u drugom biti sve u redu. Međutim, napravila sam istu grešku - kaže Iva za Alo! i dodaje da je za nju spas došao tek u trećem krugu, pa zato sada savetuje osmacima da za svaki slučaj popune svih 20 škola.

Milica Milkić, školski psiholog, u izjavi za Alo! kaže da je u odabiru škole prvenstveno bitna ljubav prema određenoj školi.

- Ne bih odbacila ni važnost testa profesionalne orijentacije, gde deca vide svoje sposobnosti, odnosno da li imaju kapacitete za željenu školu jer neuspeh dovodi do frustracije i onda se dešava da u toku školovanja izgube ljubav za zanimanje koje su želeli - objasnila je Milkić.

Foto: Alo.rs

 

Ona savetuje roditeljima da deci prikupe što više informacija vezanih za buduće škole, a da ipak njima daju slobodu izbora.

- Džabe škola na moranje ako će učiti i raditi nešto za šta nemaju afiniteta - poručuje Milica Milkić.

Pored sklonosti za buduće zanimanje, želje novih srednjoškolaca moraju biti realne i u srazmeri sa ostvarenim bodovima na završnom ispitu.

Lista raspoređenih učenika po srednjim školama i gimnazijama biće objavljena na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 13.jula, dok je upis planiran od 14. do 20. jula.

Obrazovni profil moguće je promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola. To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.

Pravila za popunjavanje liste želja

Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja učenika. Posle toga i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora.

Smerove poređajte po zainteresovanosti. Bitno je da u prvih nekoliko budu oni koje biste najviše voleli.

U listu želja ne treba unositi škole koje učenik ne želi jer se može desiti da na osnovu bodova bude raspoređen 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading