GRMLJAVINSKI PLJUSKOVI I VEČERAS Poznati meteorolog objavio prognozu - biće PAKLENO naredne nedelje (FOTO)
Foto: Alo! Ilustracija

Kako u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju piše meteorolog Marko Čubrilo, postoji mala šansa za redak pljusak posrtoji ponegde nad istočnom i središnjom BiH, kao i na severozapadu Srbije. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa. Vetar slab do umeren, samo u zoni pljuskova na kratko olujan, severozapadni.

"Od sutra pa sve do narednog vikenda ka nama će iz severne Afrike strujati veoma topao vazduh, subtropskog, porekla tako da se očekuje jak topao talas. Sutra uz pretežno sunčamo vreme maksimumi do +28 do +35 stepena Celzijusa, a zatim još toplije uz maksimume od +29 do +37,a lokalno i oko +38 stepeni Celzijusa u hladu. Vetar će uglavnom biti slab", piše Čubrilo.

Atmosfera verovatno neće biti savsim stabilna tako da u utorak nad brdsko-planinskim delom regiona može biti izolovanih ali veoma jakih nestabilnosti, dok bi u sredu one mogle biti nešto češće i mogu se javiti nad većim delom regiona, osim na primorju, stoji u prognozi.

"Proračun GFS-a za sredu posle podne ima signal za formiranje jake linije pljuskova i nepogoda koja bi se u jugozapadnoj visinskoj struji preko BiH premeštala ka zapadu Srbije i istoku Hrvatske, ali ostali modeli nemaju tako jaku aktivaciju atmosfere", otkriva Čubrilo.

 

 

Svakako bi, kako navodi meteorolog, uz veoma do ekstremno visoke maksimume koji se tih dana očekuju energije u atmosferi bilo više nego dovoljno i tamo gde se nestabilnosti pokrenu mogu za jako kratko vrem prerasti u snažne lokalne nepogode.

Pojave će biti prostorno ograničene i veliki deo regiona će imati suvo vreme, a temperatura vazduha će samo na kratko opadati u zoni nepogoda da bi zatim ponovo odlazila vrlo visoko. Vetar će biti pretežno slab, osim u zoni nestabilnosti gde na kratko može biti olujan.

Maksimumi od utorka do petka između +33 do +37, lokalno i koji stepen iznad, posebno na severoistoku regiona, samo u četvrtak na zapadu neznatno svežije.

Petak ponovo veoma do ekstremno topao, dok zatim stoji signal za novu destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

Prognostički materijal posle 06.07. ima signal za konkretnije osveženje uz češće pljuskove i period svežijeg vremena bez vrućine bi se mogao produžiti do oko 11.07.

Komentari (0)

Loading