VAUČERI OD 15.000 DINARA OD DANAS U POŠTAMA ALO! ISTRAŽUJE Ko ima pravo na vaučere, kako ih dobiti i kako do razlike od 10.000 dinara
Alo

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija od danas počinje sa podelom drugog kruga vaučera za odmor u Srbiji.

Za drugi krug je obezbeđeno 200.000 vaučera (država je u tu svrhu izdvojila tri milijarde dinara), a vrednost vaučera je sa dosadašnjih 5.000 dinara podignuta na 15.000 dinara. Princip konkurisanja za vaučere je potpuno isti, osim jedne novine a to je da će svi korisnici koji su u prvom krugu dobili vaučer u vrednosti od 5.000 dinara, sada moći još jednom da konkurišu na isti način, ali za vaučer u vrednosti od 10.000 dinara kako bi svi građani bili zadovoljni na isti način, i to važi za one kad je deljeno prvih 100.000 vaučera početkom godine, obrazloženo je na sajtu www.vaucerisrbija.com.

Koliko zaista vrede vaučeri

Ako odlučite da, na primer, odete usred leta na Palić (uzeli smo kao primer period od 23. jula do 2. avgusta) u objektu kojem su gosti na sajtu booking.com dodelili ocenu 10, deset noći platićete 29.360 dinara. Ukoliko imate jedan vaučer, on će vam pokriti polovinu troškova za smeštaj, a ako obe osobe imaju vaučer, imaće takoreći besplatan smeštaj.

VAUČERI OD 15.000 DINARA OD DANAS U POŠTAMA ALO! ISTRAŽUJE Ko ima pravo na vaučere, kako ih dobiti i kako do razlike od 10.000 dinara

Alo

 

U Sijarinskoj Banji, u hotelu „Gejzer“, pun pansion uz preglede lekara i terapije je 3.200 dinara, pa za petodnevni boravak treba da dodate samo 1.000 dinara.

PRIMER 1: Palić, Palićka ruža

10 noćenja za 2 osobe = 29.360 dinara

Vaučer 15.000 dinara X 2 = 30.000 dinara

PRIMER 2: Sijarinska Banja, hotel Gejzer

5 punih pansiona + pregledi i terapija = 16.000 dinara

Vaučer 15.000 dinara + doplata 1.000 dinara

Poziv i ugostiteljima

- Građani mogu od danas u svim poštama u Srbiji da se prijave za vaučer od 15.000 dinara za odmor u Srbiji, a oni su koji su početkom godine dobili vaučer od 5.000 dinara moći će takođe da se prijave kako bi dobili razliku od 10.000 dinara, objasnila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, i podsetila da je rok da se iskoriste vaučeri 31. oktobar, a potrebno je da rezervišete najmanje pet noćenja.

Prvi i poslednji koraci

Potencijalni korisnik vaučera prvo treba da rezerviše smeštaj kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji, generisanu iz CIS-a.

VAUČERI OD 15.000 DINARA OD DANAS U POŠTAMA ALO! ISTRAŽUJE Ko ima pravo na vaučere, kako ih dobiti i kako do razlike od 10.000 dinara

Alo

 

Na vaučeru će biti odštampan naziv ugostiteljskog objekta u kojem se jedino može iskoristiti vaučer, a potencijalni korisnici vaučera dužni su da provere ispravnost podataka na prijavi, imajući u vidu da se naknadne reklamacije neće uvažavati, kao i da se već jednom odštampani vaučeri neće ponovo štampati zbog eventualnih grešaka.

Uz prijavu se obavezno stavljaju na uvid i dokazi o ostvarenom pravu na penziju ili potvrda o zaposlenju i primanjima, a studenti prilažu original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena za tekuću školsku godinu.

- Osim naših građana, pozvala bih i ugostitelje da se prijave. Do sada smo na listi imali više od 2.700 ugostiteljski objekata - rekla je ministarka Matić.

Prema njenim rečima, osim ovih 200.000 vaučera u iznosu od 15.000 dinara, građani koji su već iskoristili svoje pravo i dobili vaučere početkom godine u iznosu od 5.000 dinara imaće pravo da apliciraju ponovo za razliku od 10.000 dinara.

- To ne ulazi u ovaj broj od 200.000 vaučera - naglasila je ministarka gostujući na RTS-u, i dodala da je država obezbedila tri milijarde dinara za novih 200.000 vaučera za penzionere, nezaposlene, studente i one koji zarađuju manje od 70.000 dinara.

Oboreni rekordi

Govoreći o proceduri prijave, Matićeva je navela da je građanima potrebna i rezervacija kod ugostitelja kod koga žele da provedu odmor, kao i da ona zavisi od toga da li se prijavljuje student, penzioner, nezaposlena osoba...

Ministarka kaže i da se svake godine obara rekord kada je reč o brzini podele vaučera, te da su najtraženije destinacije banje.

Za šta služe vaučeri

Vaučere možete da iskoristite za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja isključivo na teritoriji Republike Srbije.

Po završetku korišćenja usluga smeštaja, ugostitelj je u obavezi da korisniku izda fiskalni isečak za pružene usluge (preporučeni obrazac posebnog računa može se preuzeti sa sajta Ministarstva).

Vaučerom se ne mogu plaćati hrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i drugo. Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP „Pošta Srbije“ podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, odnosno period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može da bude kraći od 30 dana.

Korisnici vaučera mogu biti:

- korisnici prava na penziju;

- nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade);

- korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita;

- korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje;

- radno angažovana lica sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;

- ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno;

- korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;

- nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava;

- studenti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading