INTERESOVANJE BRUCOŠA SLIČNO KAO I PRETHODNIH GODINA Najtraženiji psihologija, FON i stomatologija
Alo

Predaja dokumenata za polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete trajaće do kraja nedelje, a uglavnom se odvija elektronskim putem.

Prijemni ispiti biće održani od 26. juna do 1. jula. Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za 15.053 brucoša. O trošku države školovaće se oko 9.680 studenata na osnovnim i integrisanim studijama, dok će jedna trećina plaćati studije.

Ove godine ima više budžetskih mesta na Građevinskom fakultetu, FON-u i Filološkom fakultetu, dok je na Učiteljskom kvota smanjena sa 270 na 250, a zbog slabog interesovanja je ugašeno odeljenje za vaspitače u Vršcu, i taj smer je prebačen u Novi Pazar.

Za 31 fakultet Beogradskog univerziteta vlada različito interesovanje. Već sada je jasno da je ogromno za smer psihologije na Filozofskom, koji ove godine upisuje više studenata, kao i za  FON, Stomatološki , Medicinski, ETF, Mašinski, Građevinski i Arhitektonski fakultet.

Pravni fakultet je među onima koji imaju dosta prijavljenih kandidata, ali upisuju i dosta brucoša, očekuju da se prijavi 1.500, a ima mesta za 600 o trošku države i 800 samofinansirajućih.

Na Ekonomskom su prijave kandidata počele ranije i obavljaju se samo  elektronski. Do sada je dokumenta predalo oko 600 kandidata, a ima mesta za 1.320. Na ovom fakultetu pri upisu brucoši se ne odlučuju za modul, već u drugoj godini biraju usmerenje. Imaju i dva programa na engleskom jeziku.

Najtraženiji smer prošle godine na beogradskim fakultetima je bila psihologija na Filozofskom, gde je šest kandidata konkurisalo na jedno mesto. Iza psihologije po popularnosti bili su Fakultet organizacionih nauka, smer „Informacioni sistemi i tehnologije“ i studije stomatologije.

Na drugoj strani tradicionalno je malo interesovanje za tehničke fakultete - Tehnološko-metalurški, Šumarski i Matematički, dok zainteresovanost raste za Građevinski. Prošle godine je upražnjenih mesta ostalo i na Filološkom fakultetu.

Bezbedni za prijemni

Rektor BU Vladan Đokić je rekao za beogradske medije da se Univerzitet pripremio za prijem kandidata i da su zbog čestih dojava o bombama imali više razgovora sa upravom policije, te da će svi objekti biti bezbedni i da će sve biti pod kontrolom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading