Održan Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“
Fotograf Strahinja Babović

Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“, drugi po redu, na kojem se dobro poznatim hitovima iz osamdesetih godina predstavilo više od dve stotine mališana iz specijalnih i masovnih škola iz naše zemlje i inostranstva, održan je sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću. „Palićke notice“ je, i ove godine, otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, istakao da sa velikim zadovoljstvom može da primeti da je Festival porastao i postao prepoznatljiv u nacionalnim okvirima, kao manifestacija posebno posvećena inkluziji i osnaživanju dece sa smetnjama u razvoju.

„Ponosni smo na ovaj festival i vrednosti koje neguje i promoviše. Grad je bio, i nastaviće da bude, pouzdan partner da se tradicija nastavi još dugi niz godina. Posebna vrednost svega što ćemo čuti i videti je u druženju dece i prevazilaženju izolovanosti i stigmatizacije koju mališani sa posebnim potrebama često doživljavaju. Sa nama su prošle godine bili gosti iz novosadskih i beogradskih škola, a danas pozdravljamo i naše prijatelje iz Sombora, Zrenjanina, Kikinde, Niša i, što mi je posebno drago, iz Zvečana, sa našeg stradalnog Kosova i Metohije, kao i Banja Luke, iz naše bratske Republike Srpske. Zadovoljstvo mi je da pozdravim i goste iz Baje, nama bliskog grada u Mađarskoj, koji pokazuju da ovaj festival ima i međunarodni potencijal“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je učesnicima Festivala poželeo puno takmičarskog duha, lepo druženje i nezaboravne uspomene sa prelepog Palića.

„Raduje me što čujem da će nas pratiti zvuci osamdesetih godina prošlog veka, pa ću i ja, koji sam tada bio mlad, sa zadovoljstvom da vam se priključim. Ovim druge 'Palićke notice' proglašavam otvorenim“, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na Dečjem festivalu muzike i pokreta „Palićke notice“ ukupno se nadmetalo 14 ekipa. Festival je takmičarskog karaktera, a tačke su zajedno pravila deca iz masovnih škola i deca sa posebnim potrebama.

Prema odluci stručnog žirija, najbolji muzički nastup imala je ekipa koju su činili Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Vlahović“ i Osnovna škola „Sonja Marinković“, iz Beograda, a najbolji scenski nastup ekipa Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika „Vuk Karadžić“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“, iz Sombora. Najbolje za muzički i scenski nastup proglasili su direktorka subotičke OiSŠ „Dr Svetomir Bojanin“, Dragana Vučković, i predsednik sedmočlanog stručnog žirija, Saša Gravorac.

Stručni žiri je odlučio da je pobednik drugog po redu Dečjeg festivala muzike i pokreta „Palićke notice“ ekipa Osnovne škole „Vuk Karadžić“, iz Zvečana. Pobednika Festivala proglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na „Palićkim noticama“ nastupile su i dve ekipe iz Subotice – OiSŠ „Dr Svetomir Bojanin“ i Muzička škola Subotica, i Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović i OŠ „Majšanski put“.

Uoči početka „Palićkih notica“, svi učesnici Festivala prodefilovali su obalom Palićkog jezera. U revijalnom delu Festivala predstavili su se prošlogodišnji pobednik Luka Momirov, iz subotičkog Doma „Kolevka“, mali gudači iz Muzičke škole Subotica i jedan subotički bend.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading