ZA LETOVANJE I DALJE NAJBOLJI KEŠ Pre putovanja najbolje kontaktirajte banku da saznate o uslovima plaćanja karticama
Alo/Shutterstock

Keš ili kartica, kako plaćati tokom putovanja u inostranstvu, dilema je koju pred početak letnje sezone, pored izbora destinacije i načina putovanja, mnogi imaju.

Poslednjih godina sve više naših građana plaća platnim karticama i u drugim državama jer im je lakše da ne nose keš. Ipak, pojedini bankari za Alo! upozoravaju da je najbitnije pre putovanja kontaktirati s korisničkim servisom svoje banke da biste se raspitali o iznosu provizije da se ne bi platio neplanirani ceh.

- Kod pojedinih banaka potrebno je posebno aktivirati opciju plaćanja u inostranstvu - kaže za Alo! ekonomista M. J., zaposlen u jednoj od vodećih banaka u Srbiji.

Mnoge banke koje posluju u Srbiji prisutne su i na tržištima zemalja regiona, ali svakako je preporuka da gotovinu podižete isključivo s bankomata svoje banke jer je velika verovatnoća da vam provizija neće biti naplaćena.

Bezgotovinskim plaćanjem u restoranima, hotelima, prodavnicama, pumpama izbegava se plaćanje provizije za podizanje gotovine u inostranstvu, što je najskuplja opcija.

Inače, najmanja provizija je ako gotovinu podižete debitnom karticom, plaćati možete i kreditnom.

- Kod pojedinih banaka provizija za podizanje novca sa bankomata je dva odsto, a nikad ispod tri evra bez obzira na iznos koji se podiže, kod nekih je jedan odsto, plus tri evra ili dva procenta uz fiksni dodatak od 350 dinara – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, prilikom kupovine u inostranstvu preporučuje se plaćanje debitnom karticom vezanom za devizni račun na kom imate sredstva u valuti zemlje u kojoj boravite jer za većinu takvih kartica ne postoji provizija pri plaćanju.

Za turiste je važno i koji kurs primenjuje banka za koverziju transakcija koje se obavljaju u inostranstvu. To je u proseku između jedan i dva odsto od iznosa transakcije, precizirao je M. J.

Uvek treba imati u vidu da je upotreba svake kartice ograničena na dnevnom nivou i da svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoja ograničenja za podizanje gotovine u toku 24 sata.

Krađa plastike - još opasnija nego u Srbiji

Ono što je neophodno znati jeste da ukoliko se desi da vam u inostranstvu kartica bude ukradena ili je izgubite, odmah bi trebalo da pozovete svoju banku i prijavite gubitak da bi kartica bila blokirana, a sve neželjene transakcije na taj način sprečene, zaključio je sagovornik Alo!.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading