SPREČITE KATASTROFU Da biste bili bezbedni tokom boravka na gradskim kupalištima, slušajte savete struke: U vodu samo trezni i pripremljeni
Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Kako objašnjavaju iz preduzeća „Ada Ciganlija“, kupanje u Savskom jezeru nije dozvoljeno, a spasilačka služba još ne radi jer nije počela kupališna sezona.

- Kupališna sezona počeće 27. juna, nakon što se završi Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu - kažu iz preduzeća.

Kako je za Alo! nedavno savetovao zaposleni na Adi Ciganliji, jedan od prvih saveta za sve koji na Savsko jezero dođu sa namerom da se kupaju jeste da se za tu aktivnost dobro pripreme.

- Ako nisu dobri plivači, preporučuje se da se kreću tamo gde mogu da dohvate tlo, uz nečiju pratnju ili uz neke sigurnosne mere kao što su prsluk za plivanje, guma, lopta, bilo šta što može poslužiti za oslanjanje - savetovao je Jovan Laušević iz Spasilačke službe.

Potpuno opuštanje se ne preporučuje ni dobrim plivačima jer nekada i oni upadnu u problematične situacije.

- Voda je promenljiva, nekada naiđe hladna struja pa zbog te promene može da dođe do grčenja mišića, što može da bude problem i za dobre plivače. Postoje i brojni drugi rizici, pa često upozoravamo da je i previše izlaganja suncu štetno. Od vrućine ili držanja dijeta može da se kolabira - upozoravaju spasioci i podsećaju da posebno upozorenje važi za izbegavanje alkohola na kupalištu.

 

Kako pomoći davljeniku

Kako je za Alo! ispričao Jovan Laušević iz Spasilačke službe Ade Ciganlije, pružanje pomoći često može da bude opasno kako za onog ko ima problem, tako i za onog ko pomaže.

- Najbolje je prvo obratiti se spasiocu bilo kakvom gestikulacijom, mahanjem, dozivanjem. Važno je da se na bilo koji način skrene pažnja na osobu koja ima problem u vodi. Ljudi se često vode željom da pomognu, ali to nije uopšte lako, pa onaj ko se davi često povuče sa sobom osobu koja je prišla da pruži pomoć. Zato je najvažnije pozvati stručna lica - istakao je Laušević.

 

Preporuke za ulazak u vodu

- Postepeno rashlađujte telo deo po deo

- Kupajte se samo u dozvoljenim zonama

- Ne ulazite u vodu punog stomaka

- Ne konzumirajte alkohol

- Unosite dovoljno tečnosti, posebno vode

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading