KATASTAR PORUČUJE - NE BRINITE Provere posle hakerskog napada u toku, podaci nisu ugroženi
Printscreen

Hakerski napad izveden je na Republički geodetski zavod a iz te ustaanove poručuju da građani ne treba da brinu, jer podaci nisu ugroženi.

U rešavanju problema Republički geodestki zavod ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP-a, BIA-e i drugih državnih organa. Intenzivno se radi na otkrivanju uzroka i daljem rešavanju problema.

Stručnjaci naglašavaju da ničije vlasništvo nije ugroženo i da ne treba paničiti, jer sve što postoji u digitalnoj formi, postoji i u papirnoj. Sada je najvažnije pokrenuti E-katastar I E-šalter, dva kanala veoma važna za pristup podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Oni poručuju da rade dvadeset i četiri sata u tri smene i pokušavaju da reše ovaj problem. U ovom trenutku je akcenat na očuvanju podataka I na zaštiti bezbednosti. Zbog toga ona poslovica “što je brzo, to je kuso, ima veliku primenu”, napominju.

Prvenstveno je važna sigurnost građana, svih građana RS. S obzirom da čak i UN smatraju informacije o geoprostornim podacima osnovom suvereniteta jedne države, stoga ovaj napad na podatke RGZ možemo smatrati napadom na suverenitet RS.

Svi poslovi koji su u vezi sa tržištem nepokrtenosti i koji zavise od geoprostornih podataka koji se nalaze u republičkom geodetskom zavodu su blokirani.

Iz tih službi potvrđuju da trenutno imaju jako puno problema jer je onemogućen pristup osnovnoj instituciji koja je neophodna da bi radili svoj posao.

Jako puno klijenata ima koji čekaju. Odobreni su im krediti, nismo u situaciji da overimo založne izjave i ugovore o kupoprodaji. Svi smo na čekanju. I svi smo u stalnom kontaktu sa našim klijentima, dodaju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading