NOVI UDAR NA KURIR I OSUDA IZ EU: Oštro osuđujemo pretnje bombom, očekujemo da nadležni organi ovo istraže, poručila Delegacija EU
Foto: Kurir/Dado Đilas

Nakon dojave da je u našoj redakciji postavljena bomba, Kurir je od ambasada najvećih svetskih zemalja, Delegacije EU u Srbiji, OEBS i UN tražio da osude sve slučajeve lažnih dojava o bombama. Na naš apel odgovorila je samo Delegacija EU, dok smo kod ostalih naišli na zid ćutanja

Redakcija Kurira je danas, po drugi put, u samo nedelju i po dana, dobila dojavu o postavljenoj bombi u zgradi Adrija medija grupe, u kojoj su i portali Mondo, Espreso i brojni magazini, zbog čega su zaposleni hitno evakuisani, a pripadnici policije odmah su izvršili pretres svih prostorija. Dojava je, na sreću, i ovaj put bila lažna.

Kurir je, kao i pre desetak dana, kada smo prvi put bili meta u ovom specijalnom ratu koji se vodi protiv naše zemlje, ponovo pozvao ambasade vodećih zapadnih zemalja, kao i Rusije i Ukrajine, OEBS i UN da reaguju i oštro osude ove opasne pojave, a odgovor našoj redakciji i javna osuda lažnih dojava stigla je samo od Delegacije EU u Srbiji.

- Oštro osuđujemo nedavne pretnje bombom. Očekujemo da pretnje istraže nadležni organi i zarad svih pogođenih ovim - dece, roditelja, državnih službenika, radnika, medija, građana - nadamo se da će prestati - navodi se u odgovoru Delegacije EU u Srbiji Kuriru.

Kod ostalih, naišli smo na zid ćutanja. Nameće se pitanje - zašto ćute? Time što ne dižu svoj glas ostavljaju prostor za sumnju da ne žele da osude ili da čak na neki način odobravaju sve ovo što se dešava. Stiče se utisak i da ne shvataju ozbiljnost čitave ove situacije. Kurir će zbog toga od svih njih nastaviti da traži jasnu osudu, a očekujemo da se o ovome oglase i ostale međunarodne relevantne institucije.

 

REAGOVANJA

Tanjug

 

 

Ivica Dačić, predsednik Skupštine

Za oštru kaznu

Predsednik Skupštine Ivica Dačić kaže da su, nažalost, svi postali žrtve specijalnog rata protiv Srbije, a naročito oni koji se čvrsto bora za zaštitu srpskih interesa, kao što to čini Kurir.

Treba što pre pronaći i oštro kazniti sve počinioce i nalogodavce ovih dojava - zaključuje Dačić.

 

Alo

 

 

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

 

Specijalni rat

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da su dosad sve dojave bile lažne, ali da se nikad ne zna i svakako nije prijatno.

Ovo je vid specijalnog rata i iskreno želim da institucije ove zemlje konačno pronađu one koji sve to rade. Kako same počinioce, tako i inspiratore - kaže Mihajlovićeva.

 

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

 

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

 

Uznemirujuće

Osuda je stigla i od ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović.

To su zaista uznemirujuće stvari i vesti, posebno kada su škole i deca u pitanju, ali i generalno i institucije i medijske kuće. I mi u ministarstvu smo ovog ponedeljka primili dojavu i evakuisali ljude. Vremena koja živimo su opasna i teška, mnogo stvari i procesa se odvija pred našim očima, ali i mnogo skrivenih procesa, i moramo biti maksimalno odgovorni i oprezni i kao država i društvo - kazala je ona.

 

 

Iživljavanje

Apel za hitnu reakciju juče je uputio i odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić.

- Kurir apeluje na ambasadore zemalja, članica EU i OEBS, da se oglase u vezi sa još jednim napadom na medije, ali i za sve druge koji su bili na meti lažnih dojava - poručio je Nedić.

Ukazao je da se Kurir trudi da maksimalno objektivno izveštava o rusko-ukrajinskom sukobu, te da ne drži nikome stranu.

- U naše medije dolazili su ambasadori i Rusije i Ukrajine, sa obe strane dolazi veliki broj dezinformacija. Nadamo se da će prestati ovo iživljavanje, pogotovo što remeti ljudima posao. Zahvaljujemo se državnim organima, naročito MUP, koji je brzo reagovao - konstatovao je Nedić.

On je detaljno opisao jučerašnji događaj.

- U toku dana smo primili dojavu o bombi, drugi put od 29. maja. Rad „Adrija medija grupe“ i svih njenih izdanja, kao i redakcije Kurira je zaustavljen. I ovog puta je došlo do uznemiravanja zaposlenih, napravljena je ogromna šteta Kuriru. Prestali su da rade portal, televizija, izlazak štampanog izdanja takođe je bio ugrožen. Svi zaposleni su mirno i bez panike izašli napolje, neki su pokušavali da rade preko laptopa, a neki su morali da idu kući - naveo je Nedić.

Neshvatljivo

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović najoštrije je osudio napad na redakciju Kurira.

- Neshvatljivo je da se ovo dešava Kuriru jer mislim da vaše izveštavanje o sukobima u Ukrajini ne daje apsolutno nikakvog povoda za ovako nešto - kazao je Trifunović za TV Kurir.

I profesor Ilija Kajtez, pukovnik u penziji, osudio je napad na naš medij.

- Kurir je redakcija koja od početka sukoba u Ukrajini objektivno izveštava sa dosta analiza i nepristrasnim pristupom. Ali očigledno je da to nekom smeta, da svi treba da prikazuju Ruse kao zločince, a Ukrajince kao žrtve. Kurir ne radi ni to, ali je već drugi put na meti ovakvih napada - rekao je Kajtez.

Podsetimo, policiji je juče stigla dojava da je bomba postavljena u redakciji Kurira, a na teren su odmah izašli pripadnici MUP. Ekipa kontradiverzione jedinice MUP sa psima tragačima pretražila je objekat, svaki kutak zgrade kako bi proverili da li je zaista podmetnuta bomba.

Komentari (0)

Loading