OD PONEDELJKA HPV VAKCINA DOSTUPNA U DOMOVIMA ZDRAVLJA
Shutterstock/Wachiwit

Vakcine protiv humanog papiloma virusa koje bi dečaci i devojčice trebalo da prime pre prvog seksualnog odnosa stigle su u naše domove zdravlja.

Potrebno je da roditelji zakažu pregled kod izabranog školskog lekara, koji će na osnovu pregleda deteta dati svoje mišljenje. Pre vakcinacije roditelji potpisuju saglasnost, koja je sastavni deo Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić podsetila je da je reč o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime devojčice i dečaci, uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

- Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12. i 14. godine. Država je obezbedila najsavremeniju devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke - objasnila je Škodrićeva, i dodala da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, jedna od najbezbednijih.

Deca uzrasta do 14 godina primaće dve doze, dok će tinejdžeri od 14 do 19 godina dobijati tri doze vakcine.

Doktor Igor Jeremić, za Alo! kaže da trenutno postoji više od 150 sojeva HPV virusa.

- Svake godine se otkriju novi tipovi, oni od pre deset godina su praktično nestali. Svojim pacijentima uvek savetujem prevenciju, preporučujem kolposkopiju, HPV tipizaciju i kondom, koji ne štiti samo od HPV virusa već i od ostalih seksualno prenosivih bolesti - objasnio je dr Jeremić, i dodao da se ova vakcina devojčicama u Australiji daje od 2005. godine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Šta je HPV?

HPV se najčešće prenosi seksualnim odnosom i najčešći je uzrok raka grlića materice i polnih bradavica (kondiloma), a može dovesti i do trajnog steriliteta. Prisustvo infekcije kod žena se najčešće utvrđuje iz brisa grlića materice. Maligna transformacija je uglavnom primećena kod osoba s genitalnim bradavicama, kao i kod pacijenata sa smanjenim imunitetom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading