KLUPKO SE ODMOTAVA Reagovala komisija na Arhitektonskom fakultetu: Stigle prve prijave, profesor optužen za se*sualno nasilje udaljen s ispita
Alo

On je izjavio da je i sam saznao o svemu tome u subotu, kad i svi, preko socijalnih i društvenih mreža i da to je za čitav kolektiv bila zaista šokantna vest.

- Ja sam razgovarao i s profesorom i s asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uznemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama. Sve ispitne i predispitne obaveze kabineta u kojem radi dotični profesor je preuzela komisija departmana za arhitekturu koja se po hitnom postupku formira. To je urađeno iz dva razloga - da bismo sprečili dalju eskalaciju u ovom slučaju i da studenti ne bi gubili od studentskih obaveza pred početak ispitnih obaveza koji je pred vratima - rekao je on, i naglasio da je dosta štete naneto ugledu Arhitektonskog fakulteta ovim postupkom, i to u momentu kad se sprema nova generacija za upis.

Lojanica je gostujući u medijima dodao da, nakon što su prve prijave stigle povereniku fakulteta, stvar sada ide preko poverenika o seksualnom uznemiravanju i započinje procedura predviđena u ovim slučajevima.

KLUPKO SE ODMOTAVA Reagovala komisija na Arhitektonskom fakultetu: Stigle prve prijave, profesor optužen za se*sualno nasilje udaljen s ispita

Alo

 

Lojanica je istakao da su izjave studentkinja o nedoličnom ponašanju profesora i asistenata zaista strašne, kao i da misli da se više ne osećaju nebezbedno da tako nešto prijave.

- Ceo kolektiv je na stanovištu da to treba maksimalno sankcionisati, da je nulta tolerancija za seksualne zločine. Ja se iskreno nadam da će i fakultet i državni organi demonstrirati efikasnost u rešavanju ovog problema. Vi ne možete znati kada će i gde i na kojem mestu da se desi slična stvar - zaključio je Lojanica.

Da podsetimo, studentkinje Arhitektonskog fakulteta u anketi na Instagramu optužile su nekoliko profesora i asistenata za nedolično ponašanje, među kojima su Vladimir Parežanin, Aleksandar Josifovski Pijanista, Dušan Popović, Vladimir Kovač, Dušan Stojanović... Svedočanstva su brojna, mahom anonimna, i govore o neprihvatljivom ponašanju profesora i jednog docenta s Arhitektonskog fakulteta. Od lascivnih komentara na račun odeće ili izgleda studentkinja, neželjenih poziva u kabinet na „druženja“, do neželjenih dodira. Često se negativne reakcije na ovakvo ponašanje plaćaju nižim ocenama, piše u ispovestima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da od ponedeljka teče rok od 10 dana u kojem Arhitektonski fakultet u Beogradu treba da se izjasni o slučaju seksualnog uznemiravanja u toj instituciji i poručio da treba raditi na tome da se osnaže i studenti drugih fakulteta da prijave eventualno nasilje ili uznemiravanje.

- Mi pritiskom želimo da alarmiramo da se na to reaguje. Sistem mora apsolutno da stvori takvu klimu u društvu da neko, ako mu se to desi, bude oslobođen od straha da to prijavi. Veliki broj fakulteta je označen kao mesto gde se sistematski sprovodi seksualno uznemiravanje - rekao je Pašalić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading