DR ZDRAVKOVIĆ NAJAVLJUJE DA NAJVEĆA EVROPSKA IMENA STIŽU U BEOGRAD: Otvara se Drugi balkanski kongres o kardiovaskularnoj magnetnoj rezonanci
Screenshot/YT/RTS

U Beogradu se otvara Drugi balkanski kongres o kardiovaskularnoj magnetnoj rezonanci srca i krvnih sudova koji će okupiti skoro 350 učesnika iz cele Evrope.

Predsednica Udruženja za magnetnu rezonancu srca i krvnih sudova i direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković najavljuje da će kongres okupiti najveća evropska imena iz kardiomagnetne rezonance, a među njima se posebno ističe prof. Robert Manka, predsednik evropskog borda za davanje sertifikata u ustanovama. On će, na inicijativu Udruženja i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobiti počasno zvanje „visiting profesora“ za kardiomagnetnu rezonancu u Beogradu. Na ovaj način Medicinski fakultet biće stavljen na listu najjačih fakulteta u svetu.

Sutra svečano otvaranje Kongresa

Kongres traje dva dana, od 7. do 8. juna, a svečano otvaranje zakazano je za sutra u 7 i 30 u Narodnom pozorištu, gde će prof. Manki biti uručeno počasno zvanje. Kongres se održava u hotelu Hilton, a sesije su tematski podelje. - Imamo, recimo, sesiju „Sportsko srce“, to verovatno mnoge interesuje. Veoma nam je važno da kod sportista utvrdimo evenutalne poremećaje, kako ne bi, ne daj Bože, došlo do iznenadne smrti, što se dešavalo – navodi dr Zdravković za Pink. Suština kongresa je da se što više ljudi edukuje i da se na ovaj način otvori što više centara u Srbiji koji će praktikovati kardiomagnetnu rezonancu.

Vremenska prognoza za popodne Marko Čubrilo - Alo.rs

Šta je kardiomagnetna rezonanca?

Kardiomagnetna rezonanca prikazuje srce kao nijedna metoda do sada, objašnjava dr Zdravković. Složen softver analizira srčani mišić iz svih uglova, dobija se 3D prikaz srca, a ovo je jedina metoda u medicini koja može da pročita strukturu tkiva.

- Ovo je jako važno jer se ovim metodom otkrivaju promene pre nego što su one vidljive na ultrazvuku, EKG-u i uz pomoć drugih metoda. Prve promene nastaju na nivou tkiva i one su dosad mogle da se vide samo biopsijom srca, što nije jednostavno jer je reč o invazivnoj metodi. Sada imamo priliku da koristimo jednu potpuno neinvazivnu i bezbolnu metodu koja traje sat vremena. Pacijent dobija sve informacije o protoku krvi kroz srčani mišić, o eventualnim ožiljcima od prethodniog miokardita (recimo od koksakija ili koronavirusa) i da li su aritmije posledica baš tih miokardita – kaže dr Zdravković.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading