Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu (FOTO)
Tanjug

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve.

- Proces koji smo započeli, zapravo, koji je većim delom bio realizovan služenjem naše svete liturgije u Skoplju, danas, po blagodeti Božjoj, imamo priliku da ovenčamo. To što već postoji među nama, to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno i jedinstvo koje vaspostavljeno, a onda je otišlo i korak dalje, u duhu života crkve kroz vekove, a to je da Makedonska crkva, Ohridska arhiepiskopija, ima ne samo uslove, nego ima i mogućnosti i potrebu da se organizuje u kontekstu autokefalne crkve - rekao je Porfirije i dodao da je to najbolje za obe pravoslavne crkve i pravoslavlje, braće i sestre u Severnoj Makedoniji.

Patrijarh SPC je rekao da su osećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju, danas treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.

Hrvatski istoričar progovorio o zbivanjima u Ukrajini, otkrio važnu stvar (VIDEO) - Alo.rs


- To što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koje smo postigli između sebe, dužni smo da obavestimo sve pomesne crkve o takvom činu i zvanično, iako većina crkava zna za ovo, i naravno, većina crkava podržavala je i podsticala sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Imam informacije da na mnogim mestima gde su naši vernici, i Makedonci i Srbi, iskazuju neopisivu radost zbog ovakvog našeg postupka,- poručio je Porfirije.

Pasoš u našoj zemlji je moguće izvaditi i za dva dana, umesto standardnih sedam koliko se obično čeka - Alo.rs

On je naglasio da autokefalnost koja je data MPC nema nikakve veze sa drugim prostorima u kojima postoji i dejstvuje SPC.

- Uslovi i konteksti, ono što smo smatrali poretkom u Severnoj Makedoniji apsolutno je drugačije u odnosu na sve druge prostore na kojima postoji i živi naša crkva - istakao je Porfirije.

Poglavar SPC rekao je da crkva ima svoju dinamiku, svoj život i da ta dinamika, život i ustrojstvo crkve ni u kom slučaju ne mogu biti svedeni na dinamiku, principe i pravila koja izviru iz ovoga sveta.

- Ne postoji nijedan pojedinac, pa makar bio on i najsvetiji, niti bilo kakve vrednosti od ovoga sveta, pa i one najsvetije i najvažnije, kojima se život crkve može iscrpeti. Crkvom se ne služi, nego se crkvi služi. Crkvom ne možemo da se služimo, ona nije oruđe, a kamoli oružje. Svi crkvi služimo po svojim sposobnostima, talentima i daru Božjem - rekao je Porfirije.

Poglavar je istakao da se autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste, rastući se i umnožavajući se u ljubavi.

- Crkva se ne deli po svojim sastavnim delovima u sveopštem jedinstvu crkve Hristove i zapovesti Hristove da bi se zatvarala u sebe, da bi se odvajala, da bi negovala isključivo nešto što ima zemaljski cilj, nego se umnožava i organizuje tako da ono što je zemaljsko, što je dar od Boga, na najbolji mogući način se umnožava i raste i da kroz taj rast svaki deo crkve može da daruje sebe drugim delovima crkve, a da svi zajedno rastemo u ljubavi i jedinstvu vere - poručio je Porfirije.

Posle obraćanja poglavara SPC pročitan je tekst tomosa, a arhirepskog ohridski i makedonski Stefan rekao je da je treća, zajednička liturgija u Beogradu potvrdila jedinstvo i ljubav MPC i SPC.

- Danas je stigla i najveća radost, jer ono što smo se odavno dogovarali ono što je naš Sinod tražio, a vaš Sveti arhijerejski sabor jednoglasno prihvatio, potpisali ste tomos i potvrdili realnost, a to je autokefalnost Ohridske arhiepiskopije MPC - poručio je arhiepiskop Stefan.

On je dodao da će se toj vesti radovati svi vernici u Severnoj Makedoniji uključujući i srpski narod u toj zemlji, ali i zato što će ona označiti jedinstvo dve crkve.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Posle prve zajednicke liturgije MPC i SPC u Skoplju, patrijarh Porfirije saopstio je odluku Sabora koji je "jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Arhiepiskopije Ohridske" i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajednickog obavljanja tehnicko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da "po svom kanonskom redu i poretku" prihvate autokefalni status MPC-OA.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading