NOVA „KLJUČAONICA HAOSA“ Hrvatski istoričar progovorio o zbivanjima u Ukrajini, otkrio važnu stvar (VIDEO)
Foto: Printscreen

Reč je o trenutku u kom ono što se činilo kao nemoguće postaje stvarnost koja nosi krucijalne promene i čije su posledice dalekosežne.

Šarić „ključaonicu haosa“ ilustruje primerom 27. marta 1941. kada grupa oficira na čelu s generalima Simovićem i Mirkovićem nije mogla slutiti da otvara ključaonicu koja će stvoriti Jasenovac. U kontekstu rusko-ukrajinskog rata, moguće je uočiti nekoliko ključaonica: prva je stvaranje Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Naročitu pažnju Šarić posvećuje formiranju nadnacionalne evropske države koja bi bila pod američkim tutorstvom, ali koja se suočila sa teškoćama izbijanja hrišćanstva i nacionalne svesti iz duše evropskog čoveka. To je, kako navodi, učinjeno obećanjima koja su podrazumevala borbu za obnovu porodice i povratak zdravlja i moralnosti.

Druga „ključaonica haosa“ bilo je stvaranje NATO pakta, treća su energenti – što je podnaslov na kome se Šarić naročito zadržava, objašnjavajući značaj i ulogu nafte u politici većih država. Četvrta „ključaonic“ a savladana je padom Berlinskog zida, gde je akcentovan san o lagodnom životu na Zapadu, a petu predstavlja rat između Kine i Sovjetskog Saveza.

Šarić navodi kako su Kinezi još 1989. „filigranski precizno objasnili promene u istočnoj Evropi", primećujući da je Gorbačov zaveden američkim šarmom i sopstvenim egom ostavio sovjetske narode nezaštićene pred stranim iskorišćavanjem. Šesta „ključaonica haosa“ bila je Iranska revolucija, kada je Amerika ostala bez teritorije koja bi joj danas značila kao meki trbuh u prodoru na Istok.

U svetlu događaja koji su postepeno dovodili do usijanja, Šarić se osvrće na rusko-ukrajinski rat koji je od samog početka bio praćen medijskim lažima i pogrešnim procenama u zapadnjačkim medijima. On analizira i domaću štampu koja je komentarisala novonastalu situaciju, poredeći ruske teritorije u Ukrajini sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini.

Na prezentaciji koja prati tribinu izdvojeno je više stavki koje ovakvu komparaciju diskredituju: na Kosovu nije održan nikakav referendum, a u Donbasu jeste, Albanci na Kosovu nisu autohton narod, dok Rusi u Donbasu jesu, istorijski gledano Kosovo je Srbija, a Donbas nije Ukrajina.

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića „Sto dana rata u Ukrajini“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading