BEOGRAD SPREMAN ZA SVOJU SLAVU SPASOVDAN Vesić pozvao građane da se pridruže svečanoj litiji
BeoInfo

Vesić je tom prilikom zahvalio svima kojim su dali doprinos da Beograd obeleži slavu onako kako zaslužuje, prenosi Beoinfo.

"Mi nemamo tako dugu tradiciju obeležavanja slava kao što je Spasovdan. Spasovdan se slavi, nažalost sa prekidima, već 619 godina, jer je ova slava ustanovljena 1403. godine, a ustanovio ju je despot Stefan Lazarević. Kao Grad Beograd imamo čast i obavezu da slavimo Spasovdan. Biti deo ovakve manifestacije je velika čast za svakoga od nas, a obaveza je da se dužno odnosimo prema svima koji su pre nas slavili Spasovdan, koji su učinili nešto za naš grad i za našu crkvu", rekao je Vesić.

On je podsetio da se Spasovdan nije slavio sve do 1862. godine kada ga je knez Mihailo ponovo uveo kao slavu grada i kada je izgrađena Vaznesenjska crkva.

"Spasovdan se slavio sve do 1947. godine kada je ponovo zabranjen kao slava i litija i kada su učesnici litije bili kamenovani. Ta zabrana je trajala sve do 1993. godine kada je ponovo obnovljena ova divna tradicija", podsetio je zamenik gradonačelnika.

On je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi zato što je zajedno sa Gradom izabrala da ove godine slogan slave bude „Beograd se moli za mir”.

BEOGRAD SPREMAN ZA SVOJU SLAVU SPASOVDAN Vesić pozvao građane da se pridruže svečanoj litiji

Printscreen

 

 

"Ako postoji vrednost za koju treba da se molimo u ovim nemirnim vremenima, kada je rat ponovo u Evropi, to je zaista mir. Treba da se molimo da mir ostane u našoj zemlji, da se sačuvamo od svih sukoba koji se ponovo dešavaju na teritoriji našeg kontinenta. Spasovdan je slava svih Beograđanki i Beograđana bez obzira na to kako politički i na svaki drugi način razmišljali. Naša slava nas okuplja i to je tradicija koja nas ujedinjuje. Tog dana zaista svi treba da budemo zajedno, da razmišljamo o tome šta treba da uradimo kako bi se naš grad dalje razvijao i kako bi postao bolje mesto za život svih građana", poručio je Vesić.

Vesić je pozvao sve građane Beograda da se okupe u 18 časova ispred Vaznesenjske crkve i da krenu u dostojanstvenu litiju koju će predvoditi patrijarh Porfirije i da time pokažu koliko je zapravo slava važna za grad.

Episkop Jerotej zahvalio je zameniku gradonačelnika, koji je, prema njegovim rečima, dao veliki doprinos u podsticanju gradskih službi da učestvuju u ovogodišnjem obeležavanju Spasovdana.

"U ovim smutnim i nemirnim vremenima, mir se javlja ne samo kao nasušna potreba već i kao imperativ zbog čega je naziv litije „Beograd se moli za mir”. Bliska istorija svedoči nam o mnogobrojnim ratovima, ali poruka Biblije o miru kao krajnjem cilju čovečanstva je jasna. Za mir Božji, mir koji treba da doprinese okončanju svih ratova i blagostanju svih, molićemo se na ovogodišnjoj litiji, noseći u molitvenom hodu od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save najveće beogradske svetinje: ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke", precizirao je vladika.

On je pozvao Beograđane da uzmu učešće u litiji i da se zajedno pomolimo za mir u svetu i da proslavimo slavu našeg prestonog grada.

Dušan Stokanović, upravnik Informativno-izdavačke ustanove SPC naglasio je da je učinjeno sve kako bi organizacija ovog velikog događaja bila uspešna i pozvao Beograđane da u što većem broju prisustvuju liturgiji koja će biti održana u 9 časova u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg kao i od 18 časova litiji do Hrama Svetog Save.

"Velika Spasovdanska litija kretaće se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, s tim što će biti čitanje Jevanđelja sa kratkom molitvom na Trgu Slavija, a zatim će Bulevarom oslobođenja produžiti do Svetosavskog platoa. Svi se okupljamo sa idejom da se molimo za mir u ovim teškim vremenima i to je odgovor Beograda i našeg patrijarha na sva ta iskušenja", rekao je Stokanović.

On je napomenuo da posle toga sledi umetnički program u kojem učestvuju vrhunski umetnici koji će pevati pesme posvećene Beogradu.

Na konferenciji su se obratile i poznate javne ličnosti poput Dragane Kosjerine, Stefana Mitrovića, Andreja Šepetkovskog, Dušana Svilara, Leontine Vukomanović, Dragana Danilovića i Katarine Božić, koje su i promotivna lica proslave. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo što mogu da učestvuju i promovišu jednu ovakvu manifestaciju kao što je slava grada i pozvali građane da u što većem broju učestvuju u litiji i programu koji je pripremljen.

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić i sekretar za kulturu Ivan Karl.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading