VELIKI ROĐENDAN! Vladimir Lučić povodom 25 godina Telekoma Srbija: Lider u Srbiji i regionu, postajemo svetski igrač!
Alo

Telekom Srbija je za prethodnih četvrt veka, od 1. juna 1997. do danas, uspeo da se ustoliči kao apsolutni lider telekomunikacija, medijske industrije i digitalnog razvoja kako na nivou naše zemlje tako i čitavog regiona, a sledeći korak je da postane ozbiljan svetski igrač.

Ovo je poručio generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić u intervjuu za dnevni list „Politika“ povodom 25. rođendana kompanije koju predvodi i u kojoj je proveo ceo radni vek.

Novi izvori prihoda

Kako ističe, posebno uspešan period i osnova za još veći razvoj u budućnosti je investicioni ciklus pokrenut 2018. godine i strategija, koja je kombinacija klasičnog telekomunikacionog operatora i internet kompanija poput Fejsbuka ili Amazona.

- Telekom Srbija će u doglednoj budućnosti od regionalnog lidera postati ozbiljan telekomunikacioni igrač na svetskom nivou. Za takvu lidersku poziciju zaslužna je naša strategija, da budemo ubedljivo prvi po broju korisnika u klasičnim telekomunikacionim uslugama, kao i da stvorimo nove izvore prihoda na bazi razvoja digitalnih servisa i sadržaja. Sve što smo uradili u poslednje četiri godine: ulaganje u optičku mrežu, jaka mobilna telefonija, superiorni sportski sadržaji, akvizicije kablovskih operatora i sopstvena produkcija… bile su neophodne kockice mozaika da postanemo lider u pružanju svih usluga - naglasio je Lučić, uz poruku da je sada potpuno jasno da je Telekom „ne samo ubedljivi lider u Srbiji nego tu lidersku poziciju neće izgubiti ni u sledećih deset godina, svidelo se to nekome ili ne”.

Telekom Srbija je 2021. godine prvi put u svojoj istoriji postao najveći operator po broju korisnika u sva četiri segmenta poslovanja - fiksna i mobilna telefonija, internet i multimedija.

U poslednje četiri godine, kada je počeo novi investicioni ciklus Telekoma, broj korisnika interneta povećan je za 320.000 ili za 47 odsto, a udeo kompanije na tržištu interneta na kraju 2021. dostigao je 55 odsto, sa tendencijom rasta.

1.000.000 korisinika

Paralelno sa tim, broj korisnika televizije povećan je za dva i po puta, sa 425.000 na 1.045.000 korisnika. Zahvaljujući rastu broja korisnika od čak 146 odsto, Telekom je prošlu godinu završio na prvom mestu i u oblasti multimedije, sa tržišnim udelom od 49 odsto.

- Još važnije, trend rasta se ubrzava i razlika u odnosu na konkurenciju postaje sve veća u našu korist. Zahvaljujući u međuvremenu izgrađenoj infrastrukturi i znatno kvalitetnijim uslugama i sadržaju, uveren sam da će broj korisnika, naročito kada počnu prenosi engleske Premijer lige, porasti bar za 20 odsto, što će dodatno pogurati i prihode i neto dobit. Sve što smo u sferi multimedija ostvarili plod je kombinacije organskog rasta broja korisnika, zahvaljujući poboljšanoj ponudi, ali i ostvarenim akvizicijama, kojima je Telekom preuzeo niz manjih operatora, da bi mogao da se suprotstavi konkurenciji, koja često nije birala sredstva u borbi za korisnike - objasnio je Vladimir Lučić.

VELIKI ROĐENDAN! Vladimir Lučić povodom 25 godina Telekoma Srbija: Lider u Srbiji i regionu, postajemo svetski igrač!

Alo

 

 

Isplaćuju se dividende, vraćaju se stručnjaci

Kako Telekom Srbija posluje, ukazuje i fascinantan podatak da su za 25 godina postojanja isplaćene dividende akcionarima u iznosu od milijardu i 47 miliona evra, a da je u razvoj investirano ukupno 4,5 milijardi evra.

- Posebno želim da istaknem da je smo u poslednje dve godine mnogo toga uradili na povećanju standarda zaposlenih, pogotovu onih sa specifičnim programerskim ili inženjerskim znanjem, tako da su počeli da nam se vraćaju stručnjaci koji su ranije napustili kompaniju - kaže Vladimir Lučić.

Telekom ujedno beleži značajan rast svih ključnih finansijskih pokazatelja, na primer u poslednje tri godine operativna dobit uvećana je za 82 odsto, a neto dobit za čak četiri puta. 

Vrhunac će biti u ovoj „jubilarnoj“ godini, kada bi kompanija prvi put od osnivanja trebalo da ostvari prihode veće od milijardu evra.

Stabilna kompanija

Iako je Telekom Srbija investirao više od 1,2 milijarde evra, kompanija nema nikakav problem sa servisiranjem obaveza i primedbe nekih kritičara nemaju realno uporište.

- Uostalom, prezaduženima se smatraju kompanije kod kojih je odnos neto duga i dobiti pre poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) veći od 5, a kod Telekoma je taj pokazatelj manji od 3,5, daleko od „opasne zone“. To znači da imamo još prostora za investicije, a da se ne ugrozi zaduženost. Takođe, Telekom je bolji od proseka 15 velikih kompanija iz Evrope i SAD koje se bave istom delatnošću - lošiji odnos neto duga i dobiti pre oporezivanja od Telekoma Srbija imaju Junajted grupa iz Holandije (5,3), Masmovil Iberkom iz Španije (5,0), Telekom Italija i Telenet grupa iz Belgije (po 4,1), Liberti Global iz Velike Britanije (3,7), dok je kod nemačkog giganta Dojče Telekom taj odnos 3,1, a 3,0 kod američkog AT&T - objasnio je Vladimir Lučić.

Osim što ove brojke pokazuju da je Telekom ne samo finansijski stabilan već iz godine u godinu sve jači, one svedoče i da Telekom ceo svoj neto dug može da otplati iz operativne dobiti za tri i po godine, a odnos neto duga i operativne dobiti biće smanjen sa 3,5 na 3 u skoroj budućnosti.

Premijer liga i kvalifikacije za EP na Areni

Od avgusta ove godine svi gledaoci Arena sporta moći će da uživaju u utakmicama engleske Premijer lige.

- Time smo ispunili višegodišnji zahtev korisnika da kompletan najkvalitetniji fudbalski sadržaj bude na jednom mestu. Prenosićemo sve utakmice Premijer lige, a spremamo i razna iznenađenja, kako bi praćenje utakmica bilo što atraktivnije. Takođe, želim da obradujem korisnike da će i sve utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu od sada moći da gledaju na našoj Areni - najavljuje Vladimir Lučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading