STRAŠNO NEVREME POGODILO DELOVE SRBIJE Udar groma zapalio vrtić i kuću (FOTO)
Foto: privatna arhiva

Nevremena koje je prethodnih dana opustošilo delove susedne Hrvatske juče posle podne zahvatilo je i Srbiju, u Smederevskoj Palanci je grom udario pravo u dečji vrtić „Leptirić“, a odmah potom je izbio i požar jer se zapalio strujomer.

Roditelji, vaspitači i svi žitelji Smederevske Palanke od juče zahvaljuju Bogu što je oluja do njih došla u subotu, kada deca nisu u vrtiću i, kako su rekli, ne žele ni da pomisle šta bi bilo da je bio radni dan.

- Hvala Bogu, grom je udario na neradni dan. Besni smo i pitamo se kako se to uopšte desilo, svi javni objekti, a pogotovo vrtići, morali bi da imaju gromobran - rekao je za Alo! M. Z., otac deteta koje pohađa ovaj vrtić.

STRAŠNO NEVREME POGODILO DELOVE SRBIJE Udar groma zapalio vrtić i kuću (FOTO)

Foto: privatna arhiva

 

Kako su naveli iz opštinske uprave, u vrtiću se nakon udara groma zapalio strujomer, a požar se potom proširio na ceo objekat. Zahvaljujući brzoj reakciji Vatrogasne jedinice i ekipa EPS-a, kao i građanima koji su pomogli, požar je lokalizovan i sprečeno je dalje širenje na objekat vrtića.

- U narednom periodu predstoji kompletna rekonstrukcija vrtića „Leptirić“ - izjavio je predsednik opštine Nikola Vučen, i dodao da će mališani do završetka tih radova biti raspoređeni u druge predškolske ustanove na teritoriji grada.

I dok su u Palanci imali sreće, u Zemunu se desila prava drama. Naime, grom je udario u porodičnu kuću u Zelengorskoj ulici, izbio je požar, a jedna osoba se nagutala dima, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

STRAŠNO NEVREME POGODILO DELOVE SRBIJE Udar groma zapalio vrtić i kuću (FOTO)

Foto: privatna arhiva

 

Pored zgrada, nevreme je oštetilo i brojne plastenike, šume, voćnjake i povrtnjake, a u pojedinim delovima Srbije bilo je i grada.

Na nekoliko mesta u Beogradu oluja je oštetila dalekovode, pa je u zastoju bilo snabdevanje strujom, stajali su tramvaji i trolejbusi, a zbog klizavog kolovoza saobraćaj je svuda bio usporen.

STRAŠNO NEVREME POGODILO DELOVE SRBIJE Udar groma zapalio vrtić i kuću (FOTO)

Foto: privatna arhiva

 

Stiglo nam od suseda

Snažno nevreme koje se širi regionom krenulo je pre nekoliko dana iz Hrvatske. Vetar je kidao i drveće, koje je padalo na sve strane, putevi su blokirani i poplavljeni, a stradala je i javna rasveta.

U Kikindi devastirano groblje

Olujno nevreme donelo je mnogo problema Kikinđanima, pa nisu pošteđeni ni nadgrobni spomenici na Mokrinskom groblju. Kako je za Gradski online rekao Dušan Santrač, grob njegovog oca olujno nevreme potpuno je ruiniralo. Kao što je i sam rekao, ima i tužnijih slika.

- Na pojedinim večnim kućama ploče su pukle i urušile se. Zaista sve deluje tužno. Koliko je meni poznato, ovakve štete na ovom groblju od jakog vetra i kiše ranije nije bilo - rekla je načelnica „Zoohigijene i groblja“ Branka Živaljević.

Prema podacima Meteorološke stanice u Kikindi, palo je više od 28 litara kiše po kvadratnom metru, a vetar je duvao brzinom od skoro 100 kilometara na čas. Sa pojedinih kuća i pomoćnih objekata vetar je odneo crep.

Prognoza za naredne dane

Nedelja

Danas se prognozira umereno i potpuno oblačno i sveže, mestimično s kišom, u južnoj Srbiji i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a na istoku zemlje lokalno se očekuje velika količina padavina.

Ponedeljak

U ponedeljak na severu pretežno oblačno, ponegde s kišom, a u ostalim krajevima promenljivo oblačno, mestimično s kratkotrajnom kišom ili pljuskovima.

Utorak

U utorak promenljivo oblačno i toplije, u većini krajeva suvo sa sunčanim intervalima, samo ponegde moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. Od srede do kraja perioda pretežno sunčano i toplo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading