Ekskluzivno Alo! otkrio špekulanta iz Valjeva koji je izazvao poremećaj na domaćem tržištu: Pohlepni King-komerc sakrio 30.000 tona šećera
Foto: Shutterstock

Jedan pohlepni špekulant pokušao je da preproda 30.000 tona šećera, što su, kako je ranije objasnio državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić, desetodnevne potrebe cele Srbije za ovom životnom namirnicom. Reč je o, kako je Alo! ekskluzivno saznao, firmi King-komerc Eksport Import iz Valjeva.

Njen vlasnik je Goran Omerović, koji je, kako je na sajtu navedeno, nasledio porodični biznis, samostalnu trgovinsku radnju osnovanu 1982. godine. Ranih devedesetih on je preuzeo vodeću ulogu od oca, a u firma je u „uslovima tržišne ekonomije iskoristila višegodišnje iskustvo i postala lider u trgovini kristal šećerom i jestivim i rafinisanim suncokretovim uljem“, navedeno je na zvaničnoj internet prezentaciji.

Ispostavilo se, kako su za Alo! otkrili dobro obavešteni izvori da je upravo King-komerc veletrgovac iz Kolubarskog okruga koji je izazvao veštačku nestašicu šećera na domaćem tržištu.

Ekskluzivno Alo! otkrio špekulanta iz Valjeva koji je izazvao poremećaj na domaćem tržištu: Pohlepni King-komerc sakrio 30.000 tona šećera

Foto: Pixabay

 

Šta je Omerović radio?

- Veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio je jedan od ključnih faktora za nestašicu šećera. Zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno je da je kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma - ispričao je državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić ranije za RTS.

- To su desetodnevne potrebe kompletne Srbije za pakovanjem šećera od kilogram, a za deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana. U kontroli je utvrđeno da je on u prethodnih mesec dana izbacio u prodavnice svega oko 25 tona pakovanja šećera od kilogram, to je jedan šleper otprilike, a ostalih pakovanja, odnosno šećera u rinfuzu, koji su bili i do 30 dinara skuplji, izbacio deset puta više i špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu - naveo je Kandić.

Objasnio je da je reč o firmi koja se bavi veleprodajom šećera i druge robe.

- Osim u skladištima, šećer su imali i kod proizvođača, i to oko 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou - precizirao je Kandić, i dodao da je najveći problem to što taj šećer nije pušten u prodaju.

Ekskluzivno Alo! otkrio špekulanta iz Valjeva koji je izazvao poremećaj na domaćem tržištu: Pohlepni King-komerc sakrio 30.000 tona šećera

Foto: Shutterstock

 

- Inspekcijski organi rade svoj posao. Tamo se i dalje utvrđuje činjenično stanje. Ono što je jako loše u toj situaciji jeste što je u tom delu Srbije, i ne samo tu, izazvana nestašica i faktički je puštanjem šećera skupljeg i do 30 dinara, koji nije bio ograničen uredbom, vraćao nas u trgovinskom smislu više decenija unazad, primoravajući, pogotovo u malim sredinama gde nema velikih lanaca, ljude da otvaraju te džakove, da razmeravaju i prodaju na taj način skuplji šećer - zaključio je Kandić, i poručio građanima da je, ukoliko primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to treba da prijave tržišnoj inspekciji.

Ekskluzivno Alo! otkrio špekulanta iz Valjeva koji je izazvao poremećaj na domaćem tržištu: Pohlepni King-komerc sakrio 30.000 tona šećera

Foto: Rajko Ristić

 

Hapšen zbog sumnje da je oštetio državu

Omeroviću je, prema pisanju medija, početkom 2003. godine istražni sudija Okružnog suda u Valjevu odredio pritvor do 30 dana zbog osnovane sumnje da je, zajedno sa svojim saradnicima Svetozarom Mandićem (36) i Vladanom Plavšićem (35), tokom 2001. utajio porez od oko 41,5 miliona dinara u veletrgovinskim poslovima prehrambenom robom, čiji je ukupan promet iznosio oko 212,5 miliona dinara. U SUP-u je zadržan 48 sati početkom marta, ali mu istražni sudija Opštinskog suda nije odredio pritvor zbog nedostatka dokaza. Tokom akcije „Sablja“ uhapšeni su i u pritvoru su bili Omerovićevi saradnici Plavšić i Mandić, kojima je takođe odbijen zahtev za polaganje kaucije i odbranu sa slobode. Prema izvorima „Glasa“ iz policije i pravosuđa, Mandić i Plavšić su, tokom istražnog postupka, izneli niz podataka koji terete Omerovića. Ovaj biznismen se našao u žiži interesovanja javnosti posle kupovine nekoliko reprezentativnih lokala u najužem centru grada, a policiji se sam prijavio posle povratka iz Austrije, gde je privatno boravio posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji.

Stiže novih 400 tona šećera, cena 89,99 dinara

Vlada je usvojila uredbu o ograničenju maloprodajne cene kristal-šećera za sva pakovanja na 89,99 dinara, a Kandić je najavio da će oba proizvođača šećera  narednih dana isporučivati do 400 tona šećera, što, kako je naveo, daleko nadmašuje potrebe tržišta.

Pusto u King-komercu

U preduzeću King-komerc na više poziva se niko od zaposlenih nije javljao, u jednom trenutku nam je osoba koja se predstavila kao čistačica rekla da nema nikog ko bi mogao da da izjavu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Loki

28.05.2022 07:48

A Sunoko je izbacivao na trziste sa svojim monoposkim udelom preko 70%???

Realnost

28.05.2022 13:03

Dali će država biti država, dali će zatvoriti firmu, oduzeti robu, zatvoriti počinioca, dali će država biti država ili će dozvoliti svakom lopovi da radi šta hoće.

Julija

28.05.2022 14:51

Lepa vest. Sad cekamo da nas obavestite o hapsenju doticnog, vracanju novca i secera. Hvala

vojnik

28.05.2022 19:47

Na doživotnu robiju, da krampa u rudniku za parče hleba!

Nadica

29.05.2022 03:01

Nadam se da će tom zlikovcu sve oduzeti, zatvoriti ga da ne vidi Belog dana i zatvoriti mu sve firme . Lopurda nad lopurdama, nemao sreće skote lopovski.

Max

29.05.2022 08:59

Interesantno,sa secerom spekulant a Kako SE zove OVO sa Peletom?vjerojatno povecana potraznja,Smesno