PLANIRATE DA LETUJETE U GRČKOJ? Evo kako da izbegnete dosadne gužve na graničnim prelazima!
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Turisti se često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada ne može sa sigurnošću znati unapred.

Ipak, postoje neke smernice koje datume i dane treba izbegavati za polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni vozilam piše portal Grčka info.

Kojim danima su najveće gužve na Evzoniju?

Poznato je da su čekanja na Evzoniju uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora. Slična situacija je i sa bugarsko-grčkim graničnim prelazom.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći - najkasnije do 3h ujutru.

Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Produženi vikend građani Makedonije će imati 10. juna. 10. juna (petak) se mogu očekivati veće gužve za ulaz u Grčku, a 12. juna (nedelja) za izlaz iz Grčke.

Alo

 

 

Ove godine veće gužve na Evzoniju se očekuju takođe za vikend oko 9. jula (subota) zbog praznika Kurban Bajram, koji se slavi neradno za mnoge građane Makedonije.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar - Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, 28. avgusta nas čeka još jedan veliki praznik u Severnoj Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), tako da se oko tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer se ponekad dešava da pri povratku grčka policija ne proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima uglavnom manje.

Prelaz Prohor Pčinjski

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća.

Vozači koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, treba da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake.

"Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama", savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Do prelaza možete doći novim autoputem - isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

Komentari (0)

Loading