UŽAS Pošli na čist vazduh, završili sa trovanjem u izolaciji: Kada se nastava u prirodi pretvori u pakao
Foto: privatna arhiva

Sve polemike o bezobrazno visokim cenama rekreativne nastave za najmlađe osnovce, u drugi plan je potisnula vest da su se đaci jedne beogradske osnovne škole zarazili u Sokobanji. Umesto planiranog i dobro plaćenog odmora u prirodi, oni su se ranije vratili kući zbog stomačnog virusa. Još nije poznato šta se desilo, da li su virus pokupili u hotelu „Banjica“, gde su bili smešteni.

Hoće li neko krivično da odgovara zbog trovanja dece? Strašno! Dokle ovako? Treba neko da odgovara za neodgovornost i propust! Uvek se sve zataškava! Ovo su samo neki od komentara ogorčenih roditelja jer je čak 137 od 259  učenika 3. i 4. razreda i troje nastavnika OŠ „Jovan Miodragović“ dobilo stomačni virus. Deca su se masovno žalila da je hrana bila loša a ćevapi zeleni, da tuševi nisu radili, pa su se neka kupala na česmi, a neka i nisu uopšte.

Kako je direktorka ove škole Vera Šainović ranije rekla, deca su prvo počela da se žale na bol u stomaku i situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu. Razbolele su se i neke nastavnice.

UŽAS Pošli na čist vazduh, završili sa trovanjem u izolaciji: Kada se nastava u prirodi pretvori u pakao

Foto: privatna arhiva

 

Mališani kod kojih su najviše bili izraženi simptomi norovirusa su se vratili ranije kući.

- Deca su sada dobro, niko nije imao komplikacije, i to je ono što je najvažnije - naglasila je direktorka.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu su obavili epidemiološko istraživanje u vezi sa obolevanjem od gastroenteritisa među učenicima i nastavnicima koji su boravili u Sokobanji od 11. do 18. maja. U uzorku stolice utvrđeno je prisustvo norovirusa, potvrdili su iz Zavoda.

U kliničkoj slici su dominirali: povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja. Svim obolelim osobama je naložena mera izolacije, a u objektu gde su bili smešteni preduzete su protivepidemijske mere od strane Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Stomačni norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća. Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis. Pored muke, povraćanja, proliva, moguća je i blaža groznica, osećaj hladnoće i bol u mišićima.

UŽAS Pošli na čist vazduh, završili sa trovanjem u izolaciji: Kada se nastava u prirodi pretvori u pakao

Foto: Shutterstock

 

Providni izgovori

Tokom jučerašnjeg dana nekoliko puta smo zvali nadležne u hotelu „Banjica“ kako bismo saznali šta se desilo, ali smo ostali uskraćeni za odgovore. Od zaposlenih smo pre podne čuli da je upravnik na sastanku, a onda dva sata kasnije da je otputovao, samo nisu znali ili smeli da nam kažu gde.

Deca su donela virus

Rekreativnu je organizovala turistička agencija „Mivex“. U agenciji su za Alo! rekli da su preduzeli sve neophodne korake čim su obavešteni šta se desilo u Sokobanji. Prvo su kontaktirali Zavod za javno zdravlje u Zaječaru. Prema njihovim rečima, deca su dan pred povratak najviše ispoljavala simptome virusa, i njihova je pretpostavka da je neko od učenika virus doneo na rekreativnu nastavu.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Dunja

25.05.2022 07:38

Probleme su imala i deca iz OŠ Ljuba Nenadović iz Žarkova, koja su se nedavno vratila sa rekreativne, a boravili su u istom hotelu! Većina dece je kašljalo i imalo temepraturu.Žalili su se da je hrana užasna, a sobe pune prašine!

SrBin

25.05.2022 08:29

Sve kreće od problema sa vodom. Bili smo pre tri godine u istom hotelu, deca su imala kamp preko firme u kojoj moja žena radi. Na gornjim spratovima gde su deca bila smeštena nije bilo vode, ili je pritisak bio jako slab pa su neka deca dobila stomačni virus zbog nehigjene.

Sandra

25.05.2022 09:49

I ZELENE cevape su isto deca donela iz Bgd ?? Sramota sto pokusavaju jos i na decu da svale njihovu stroku zbog koje su se otrovali ! Da li skola uopste proverava gde se deca salju ili je vazno samo koliko odrati roditelje po detetu ?!

Nikola

25.05.2022 10:58

Pa gde vodite decu u socijalnu varijantu...Sramota!

Marija

25.05.2022 11:07

Ko kaze da je kriza, kad roditelji mogu da bacaju pare za tzv rekreativnu nastavu? Pa se tako od malih nogu uce da nista nije skupo za male ljubimce