SRBI IZVINITE, VOLJA NARODA U REPUBLICI SRPSKOJ MORA DA SE POŠTUJE Austrijski profesor udario na bivšeg visokog predstavnika Incka
Foto: Printscreen

Gajstlinger kaže da je donošenjem ove odluke Incko provokativno stvorio probleme u BiH i uveo je u krizu koja i dalje traje, te poručio da BiH može da opstane samo ako međunarodna zajednica bude uvažavala stavove Republike Srpske i FBiH.

Bivši visoki predstavnik, Valentin Incko grubo je prekršio Ustav BiH odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoja ovlašćenja, jer je, nametanjem odluke, sebi prisvojio nadležnosti na koje nije imao pravo, rekao je Gajstlinger, tokom predavanja o temi "Ustav BiH i Dejton" na Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske. Time je, kaže, BiH uveo u veliku političku krizu.

- Želim kao Austrijanac, u svoje lično ime da se izvninim zbog toga što je jedan Austrijanac doneo jednu takvu odluku i masivno kršio i Ustav Repblike Srpske i sve ostale ustavne kategorije Ustava BiH - istakao je Gajslinger.

Reagovanje Republike Srpske, nakon Inckove odluke, potpuno je opravdano i jedini način da se od njih zaštiti, rekao je Gajslinger. Poražavajuće je, kaže, što su visoki predstavnici doneli 60 odluka koje su, zapravo, menjale Ustav.

- U Međunarodnom pravu je ova vrsta protektorata u BiH neka vrsta dikatature jedne osobe i smatram da se treba vratiti izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu - rekao je ovaj profesor, inače, jedan od najboljih evropskih teoretičara ustavnog prava, prenela je RTRS.

Zbog toga je važno da je prepoznao probleme u BiH, kažu u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske. Važno je i da se čuje poruka da Srpska želi samo doslednu primenu Ustava, bez imrpovizacija i nametanja.

- Za BiH je veoma važno da svet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH i Republike Srpske, koja pokazuje da je BiH federalno-konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom - istakao je Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Predavanje profesora međunarodnog prava, Mihaela Gajstlingera organizovala je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading