VREMENSKA PROGNOZA ZA CELU NEDELJU U sredu nas očekuje toplotni udar, a onda sledi pravi šok
Foto: Shutterstock

Leto kalendarski, astronomski počinje za nešto manje od mesec dana, meteorološki za sedam, a klimaktološki već u sredu za kada se i prognozira najtopliji dan ove nedelje. Sreda će ujedno biti i prvi dan ove godine kada će temperatura prelaziti 35 stepeni, navela je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako je objasnila, raspodela polja visokog i niskog vazdušnog pritiska iznad Evrope je takva da već sutra iznad naše zemlje počinje da duva jugozapadni vetar koji nam donosi toplu vazdušnu masu sa severa Afrike. To će uzokovati da maksimalna temperatura u utorak bude do 32, a već u sredu i preko 35 stepeni.

"Osim vrelih nekoliko dana, pred nama su i veoma tople noći. Jutarnja temperatura će se u utorak i sredu kretati od 15 do 18 stepeni, a već u četvrtak u Beogradu i tokom noći ostaje oko 20 stepeni. Ovako toplo vreme nije uobičajeno za kraj maja i spada u domen ekstremno iznad proseka, a poređenjem temperature koja nas očekuje u narednim danima, sa dugogodišnjim prosekom vidimo da trenutne temperature odgovaraju periodu juna i jula", istakla je Gojković.

U većem delu Srbije duvaće topao jugozapadni vetar, u košavskom području očekuje se pojačan jugoistočni, što će omogućiti da se u ovim predelima zadrži nešto svežija vazdušna masa sa temperaturom oko 26 stepeni.

Da se ovih dana maksimalna dnevna temperatura kreće se u intervalima koji su znatno iznad proseka za ovo doba godine, napisao je na svom Fejsbuk nalogu i meteorolog Marko Čubrilo.

"U utorak samo ponegde retka pojava pljuskova, dok bi u sredu posle podne nešto konkretnija linija nestabilnosi preko Slovenije zahvatila zapadne predele Hrvatske, a zatim bi se uveče proširila nad istočni deo Hrvatske i sever Srbije, dok bi nad ostalim predelima uglavnom bilo stabilno", naveo je Čubrilo.

"Zahlađenje" od četvrtka

Ipak, u četvrtak i petak promena pravca vetra na severni donosi pad temperature od skoro pet stepeni, a nestabilno će biti i u severnim predelima. Međutim, vrednosti oko i malo ispod 30. podeljka koje se očekuju za kraj radne nedelje, i dalje spadaju u domen iznad prosečnih vrednosti, ističe meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako navodi, trenutni prognostički modeli za vikend najavljuju osetnije zahlađenje, sa dnevnom temperaturom koja će samo malo prelaziti 20. podeljak.

Meteorolog Marko Čubrilo naveo da bi temperature osetnije mogle da se spuste tokom predstojećeg vikenda.

 

 

"Za naredni vikend moguće spuštanje hladnog fronta uz frontalne nestabilnosti, jak vetar i osetno zahlađenje, a trenutno postji opcija formiranja sekundarnog ciklona nad Mediteranom koji bi nam konačno poslao konkretniju vlagu što bi većem delu regiona pred kaj meseca, osim relativno hladnog vremena, donelo i obilnije padavine", naveo je Čubrilo u svojoj objavi na Fejsbuku.

Komentari (0)

Loading