POKLOPILI SE PETAK 13. I RETROGRADNI MERKUR Srbija od jutros zavijena u crno, dogodile se već tri teške tragedije
Foto: Pixabay

Poklopili su se petak 13. i retrogradni Merkur, a oba pojma su u narodu obavijena jakom dozom sujeverja, pa činjenica da su se u Srbiji samo do 8 sati dogodile tri jezive tragedije još više su produbile to osećanje da donose nesreću.

- Budući da je Merkur ona problematična planeta zodijaka, njegova retrogradnost može uzrokovati to da će se mnogi osećati malo nesrećnije ovog petka 13. nego onih prošlih. Stoga svakako usporite i dobro razmislite pre svake odluke - rekli su astrolozi za "Elite Daily".

A te reči su se na Srbiju prenele u najcrnjem mogućem smislu. Stravičan zločin dogodio se nocas u selu Rožanci u Barajevu gde je S.J. (62) nožem zaklao S.Đ. (67), a zatim zapalio kuću.

U naselju Čepure u Paraćinu jutros oko 7 sati policija je pronašla dva tela. Prema prvim informacijama reč je o ubistvu i samoubistvu. Stradali su muškarac T.V. i žena A.Ž. koji su bili su u dugogodišnjoj vezi, a ona ga je ranije prijavljivala za nasilje, i imao je čak i zabranu prilaska.

U beogradskom naselju Mirijevo jutros oko 8 sati majka M.K. i dete skočili su sa trećeg sprata iz hodnika zgrade, a komšinica koja je bila svedok jezive nesreće kaže da je majka bacila dete pa je skočila za njim, a da je dečak vrištao i plakao.

- Ženi i detetu prvi u pomoć je pritekao jedan od stanara zgrade. On je strčao odmah ispred i uhvatio se za glavu. Čula sam da je imao problema sa njom. Držao se za glavu i vikao "Što je nisam prijavio pre, možda bi dete spasao" - ispričala je komšinica.

Petak 13. mnogi u svetu smatraju baksuznim danom. Ovo široko rasprostranjeno sujeverje moglo bi da potiče još iz Srednjeg veka i da ima čak i biblijsko uporište. Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Različite su priče o početku sujeverja na ovaj dan. Neki smatraju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči "Da Vincijev kod", Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske.

Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. "Petak, trinaesti" odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

Neki mediji navode da se pretpostavlja da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Val Stritu. Dan je zapamćen kao "crni petak" i nakon toga je iznova Amerikancima ulivao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak sveta, prvenstveno u Evropu gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

I pojam retrogradni Merkur mnogi koriste da kažu da se za vreme njegove "vladavine" sve što se može da krene naopako da će i da krene i da je on kriv za mnoge loše događaje.

Astrolozi nazivaju Merkur planetom komunikacije i logičkog rasuđivanja a kada je retrogradni to, tvrde znači da će sve krenuti unazad, odnosno retrogadno. Već pri samoj pomisli da Merkur kreće nazad mnogi su u strahu da će imati otežanu komunikaciju i da ona može da dovede do nesrećnih okolnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading