TLO U SRBIJI SE NE SMIRUJE Posle prvog usledio i drugi zemljotres, građani zabrinuti
Shutterstock

Zemljotres se osetio 52 kilometra jugozapadno od Kragujevca i šest kilometara zapadno od Čačka.

Tlo u Čačku još uvek ne miruje, a nakon prvog registrovanog zemljotresa magnitude 3.2 jedinica Rihterove skale, registrovan je još jedan manjeg intenziteta pola sata kasnije. Potresi su se noćas osetili u prigradskim naseljima, ali i u centru Čačka.

"Odjednom se sve u kući zatreslo. Nije dugo trajalo, ali se za razliku od ostalih potresa ovaj poprilično osetio. Drugi je bio slabiji, ali ipak noćas nećemo imati miran san. Plašimo se nekog većeg zemljotresa, jer tlo po svemu sudeći nikako da se smiri prethodnih dana", rekla je za RINU Gordana Janković iz naselja Atenica.

Prvi potres su najviše osetili stanovnici naselja Ljubić.

"Stvari u kući su nam se ljuljale sigurno više od deset sekundi. Uplašeno smo krenuli da izađemo napolje. Potres je bio jači nego onaj koji se dogodio pre neki dan", kaže za RINU Darko Petrović iz Čačka.

 

 

Podsetimo, podrhtavanje tla osetilo se u Čačku i u utorak 10 maja kada je u 9:20 časova registrovan zemljotres jačine 2,6 stepeni Rihterove skale.

Srbiju je istog dana zadesio još jedan zemljotres. Podrhtavanje tla osetilo se oko 20 kilometara od Kruševca, a kako su naveli iz Seizmološkog zavoda, reč je o potresu od 3,9 stepeni Rihterove skale.

Inače, prema broju stanovnika, seizmičkom hazardu i zbog visoke seizmičke povredljivosti stambenog fonda, Čačak spada među ugroženije urbane centre, zajedno sa Jagodinom, Kraljevom, Kragujevcom, Novim Pazarom i Loznicom.

Tokom proteklih 15 godina u blizini Čačka dogodila su se dva snažna zemljotresa. Epicentar najsnažnijeg sa jačinom od 5,4 stepeni po Rihteru zabeležen je Kraljevu 03. novembra 2010. godine, dok je drugi snažan potres registrovan 15. februara 2008. godine, a epicentar je bio na padinama planine Jelice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading