SPREMITE SE ZA PAKAO Objavljena prva dugoročna prognoza za leto, evo šta kažu za Srbiju
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Meteorološki servis "Severe Weather" objavio je dugoročnu prognozu za celo leto širom Evrope, a ukoliko se neko nadao da će biti nešto prijatnije nego prethodne godine, podaci ne ohrabruju.

Servis koristi specijalizovane modele koji daju precizniju sliku o tome kakvi bi vremenski uslovi mogu da bude u predstojećim mesecima.

Jedan od najpriznatijih modela, ECMWF, pokazao je da se širom centralne i južne Evrope očekuju temperature koje će biti iznad proseka. Podaci su između ostalog obuhvatili i Srbiju, a detaljnom analizom utvrđeno je da će u Srbiji temperature biti između jedan i dva stepena toplije nego inače.

Drugi model koji se koristio u istraživanju, UKMO, koji koriste službe u Velikoj Britaniji, pokazao je takođe da će temperature biti iznad proseka, ali da će biti manje padavina nego inače. Što se konkretno tiče same temperature, procene su da će biti veće između 0,5 i 1 stepen od proseka.

Da je stav meteorologa isti širom Zemljine kugle, potvrđuje i stav stručnjaka iz Severne Amerike, koji tvrde da će temperature biti za jedan stepen veće u Evropi nego na one na koje smo inače navikli.

SPREMITE SE ZA PAKAO Objavljena prva dugoročna prognoza za leto, evo šta kažu za Srbiju

Alo

 

Ko god da je očekivao prijatnije leto nego prethodnih sezona, očigledno da neće imati razloga za optimizam.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da i on očekuje da će temperature u Srbiji ovog leta biti malo veće od proseka, ali da će biti manje dana sa ekstremno visokim temperaturama.

- Srednja temperatura biće slična stepen ili dva veća u odnosu na višedecenijski prosek, ali sa manjim brojem dana gde će temperatura biti veća od 35 stepeni - ističe meteorolog.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading