METEOROLOG ĐURIĆ IZNEO DETALJNU PROGNOZU Evo kakve nas temperature očekuju u narednim danima
Video isečak/TV Pink

Leto u Srbiji, u petak još toplije, temperatura i do 32°C. Ima li zahlađenja i padavina na vidiku?

Pred nama su dva prava letnja dana. Četvrtak i petak proteći će u Srbiji u znaku sunčanog i veoma toplog vremena. Maksimalna temperatura biće danas od 27 do 30°C, a u petak još toplije, temperatura od 28 do 32°C. Ukoliko temperatura dostigne ili pređe 30°C, to bi bio prvi tropski dan ove godine u Srbiji (Tmax>30°C). U petak posle podne i pred kraj dana na severu Srbije očekuje se razvoj oblačnosti, a na području Vojvodine i ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U subotu na severu Srbije pretežno sunčano, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće pojačan severozapadni vetar. U nedelju na severu Srbije sunčano, a u ostalim predelima umereno do pretežno oblačno, ponegde sa kišom, uz razvedravanje posle podne i do kraja dana. Maksimalna tempertaura tokom vikenda biće od 25°C na jugu do 30°C na severu Srbije.

U ponedeljak pretežno sunčano i toplo. Maksimalna temperatura do 30°C. U utorak tokom dana prvo na severu, a pred kraj dana i tokom večeri i u ostalim predelima prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom i pljuskovima i grmlhavinom, uz priliv nešto svežije vazdušne mase sa severa.

Od sledeće srede očekuje se pretežno sunčano, uz nešto niže temperature, ali se očekuje toplo, uz maksimalne temperature uglavnom od 21 do 25°C.

Prosek maksimalne temperature za sredinu maja u Srbiji je od 21 do 25°C. Dakle, danas i narednih 5 dana temperature u Srbiji biće za 5 do 7 stepeni više od proseka, dok će od sredine sledeće sedmice biti uglavnom oko prosčenih vrednosti. Kada su padavine u pitanju, u mnogim predelima Srbije nastavlja se veoma sušan maj, što će veoma nepovoljno da deluje na poljoprivredne i ratarske kulture. U proteklom periodu bilo je tek lokalnih pljuskova i grmljavinskih oluja u delovima Srbije, a lokalno će biti i u petak posle podne na severu, a subotu u južnim, centralnim i zaapdnim predelima Srbije. Ipak, padavine su veoma neravnomereno raspoređene.

Prema trenutnim prognozama, uticaj anticiklona i visokog vazdušnog pritiska mogao bi sve do kraja meseca da uslovljava sušnije i toplije vreme od proseka, a kako je i bilo u dosadašnjem delu maja.

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading