Dan Kragujevca - Dodela đurđevdanskih nagrada: Povratak „Smaka“ i sećanje na Miju Aleksića
Foto: Narodni muzej Kragujevac

Juče je u Knjaževsko-srpskom teatru otvorena izložba „Mija Aleksić - biti glumac”. Autor je Boban Stefanović. Organizatori su gornjomilanovački Kulturni centar i kragujevački Dom omladine, jer uspešne, naravno, prisvajaju svi, a i jedni i drugi imaju pravo jer je poznati glumac rođen u Gornjoj Crnući, opština Gornji Milanovac, a gimnaziju je završio i glumom profesionalno počeo da se bavi u Kragujevcu.

Legendarna kragujevačka, jugoslovenska i srpska rok grupa „Smak” održaće koncert u Kragujevcu, sedam godina posle prethodnog javnog nastupa u Beogradu na Ušću. Biće to sutra, u programu proslave Dana grada, na Trgu ispred Gradske uprave, a danas će u Galeriji kragujevačkog Doma omladine, u znak povratka „Smaka” na kragujevačku scenu, biti otvorena retrospektivna izložba arhivske građe, povodom pedesetogodišnjice ove grupe, a trajaće do 5. juna.

U najavi izložbe „Smak 50” kragujevačko udruženje „Smakovci” istaklo je da će biti prikazana sakupljena i obrađena istorijska građa, lične stvari i scenski rekviziti članova kultnog rok sastava, autentična svedočenja aktera, novinski i publicistički radovi, novinski članci, plakati, njihove ploče, fotografije koje opisuju određeni period njihovog života... Autor izložbe je Ksenija Đerković.

Da podsetimo i to da će „Smak”, koji se proslavio „Ulaskom u harem” i „Crnom damom”, nastupiti u Kragujevcu u istom sastavu kao na prethodnim koncertima u beogradskoj Areni i na Ušću, naravno bez preminulog Borisa Aranđelovića. Dakle biće tu Radomir Mihajlović Točak - gitara, Slobodan Stojanović Kepa - bubnjevi i Zoran Milanović - bas gitara. Umesto Aranđelovića pevaće Jovan Pantić, koji neodoljivo podseća na njega, zatim Zoran Najdanović i drugi gosti, a očekuje se da im se pridruži i Dado Topić.

Svečana sednica Skupštine grada biće održana u Staroj skupštini, koja se nalazi na mestu na kojem je 1878. godine pročitana odluka Berlinskog kongresa o tome da je Srbija dobila nezavisnost. Tom prilikom biće uručeno i osam đurđendanskih nagrada, najviših godišnjih priznanja Kragujevca, piše P. P.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading