RAČUN BEZ KRČMARA! IGRE PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU: Princ Petar predao krunu Filipu!
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Na uspavanom i spletkama, makar javno, nesklonom srpskom dvoru juče se dogodio zemljotres - princ Petar Karađorđević abdicirao je u korist mlađeg brata, princa Filipa. Dežurni kritičari odmah su prokomentarisali: „Lako mu je odreći se nepostojeće krune. Srbija nije monarhija, nego republika!“

Kraljević koga je srpska javnost najmanje poznavala učinio je to, kako je naveo u saopštenju, u interesu dinastije Karađorđević čiji su najistaknutiji predstavnici Aleksandar Drugi Karađorđević i njegova supruga, princeza Katarina. Popularnost im je, bar u delu Srbije koja ne navija za povratak Obrenovića, delimično „ukrao“ mladi prinčevski par: Filip i Danica. Njeni roditelji su slavni slikar Milan Cile i Zorica Beba Marinković. Ipak, apsolutna zvezda postao je njihov sin Stefan, rođen 25. februara, 2018. godine. Plavokosi princ do juče četvrti u redu nasleđa trona Kraljevine Srbije - nakon dede, prestolonaslednika Aleksandra, strica Petra i oca princa Filipa, pripada osmoj generaciji dinastije Karađorđević.

„Obaveštavam vas da sam ja, kraljević i princ-naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Кarađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Кasa de Pilatos u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi starešine Кraljevskog doma Srbije i Jugoslavije, za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze“, naveo je princ Petar.

RAČUN BEZ KRČMARA! IGRE PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU: Princ Petar predao krunu Filipu!

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

 

Jaki svedoci

Kao što se vidi, ovom činu svedočili su mnogi, ali ne i njegov otac.

„Ovom činu svedočili su moja majka princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segorbe, moj očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, g. Ljubodrag Grujić, član Кrunskog veća, kancelar ordena i Herald Doma Кarađorđevog, i g. Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika“.

Po mnogima neočekivan potez, princ je obrazložio patriotskim razlozima, a kako se od izvora bliskih dvoru moglo čuti, o pravim će se tek govoriti.

„U interesu dinastije je da princ naslednik sa porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata, kraljević Stefan.“

RAČUN BEZ KRČMARA! IGRE PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU: Princ Petar predao krunu Filipu!

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

 

Dao tron, zadržao titulu

Kraljević Petar život nastavlja u Sevilji, a s obzirom na zakukuljenu definiciju da se ipak „ne odriče prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana kraljevskog doma, titule Karađorđevića i drugih prava i obaveza koja zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice“, ostaje da se vidi šta to konkretno znači.

O, kako je naveo, „nepokolebljivoj odluci“ zvanično je obavestio i oca, princa Aleksandra.

„Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku“, rekao je Karađorđević.

I dok se celokupna javnost pita o čemu je ovde reč, akademik Matija Bećković, koji je i član Krunskog saveta, za Alo! je rekao samo jednu rečenicu, piše Zorica Zarić.

- Nismo još čuli njihovog oca!

RAČUN BEZ KRČMARA! IGRE PRESTOLA NA SRPSKOM DVORU: Princ Petar predao krunu Filipu!

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

 

 

Dvorski umetnik

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra, unuk je Petra Drugog Karađorđevića, poslednjeg kralja Jugoslavije. Rođen je 5. februara 1980. u Čikagu. Školovao se u SAD i, kako se navodi u zvaničnoj biografiji, bio je  učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. Maturirao je na Kraljevoj školi u Kenterberiju u Engleskoj, a 1999. završio je osnove umetnosti na Kambervel koledžu umetnosti (Londonski institut) u Londonu. U Španiji je završio niz kurseva iz oblasti umetnosti. Govori engleski, španski i francuski i usavršava srpski jezik. Ljubitelj je snouborda, crtanja i slikanja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Zoran

29.04.2022 10:01

Smesno. Kome je on princ. Da nije smesno bilo bi zalosno.

Дивна

29.04.2022 10:31

Монархистичке државе међусобно се веома подржавају.Наши као да се стиде своје историје.Желела би да наша Србија буде парламентарна монархија,да јој се врати статус и углед,све што јој припада...

Dragan

29.04.2022 11:01

Karađorđevići su potomci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II. Zemlja im ukinuta, pa neka se lepo prihvate nekog posla.

Dragan

29.04.2022 13:56

Sta li ovi glume. Samo me interesuje na kom jeziku su to uradili. Sta li mi kao obicni gradjani dobijamo monarhijom. Nista. Samo jedan teret vise za budzet i da izdrzavamo parazite.

miki

29.04.2022 15:06

karadjordjevici u narodu poznati kao pobegulje.

Gordana

29.04.2022 16:41

Koga zanimaju njihove budalastine i gomila beskorisnih titula, prezimena itd. Neka se potrude da nauce srpski, onda mogu da kazu da su princevi i princeze od Srbije( da ne sramote slavme pretke).

Zeljka

29.04.2022 19:11

Koliko ja znam od Karadjordjevica su jedino Kralj Petar I Karadhordjevic i njegov stariji sin Djordje koji je i bio prestolonaslednik, valjali!I jedan i drugi su bili uz svoj narod! Stariji Petar u 1.svetskom ratu a Djordje se javio u vojsku u 1.ratu i u 2.svjetskom ratu je ostao u Beogradu i pomagao svom narodu kao sto je uvijek govorio!Aleksandar je bio mladji sin i preiteo je presto kroz inrige i petljanja od Djordja!