DANAS JE VELIKI ČETVRTAK Praštaju se gresi, a ovo je prva stvar koju bi trebalo da uradite ujutro
EPA/GEORGI LICOVSKI

Najvažniji praznici u nedelji pred Uskrs su Veliki četvrtak i Veliki petak. Budući da je baš u četvrtak ustanovljena sveta tajna pričešća, mnogi vernici biraju da se i oni na ovaj dan pričeste. Uslov je da su, poštujući pravoslavni kanon, postili na vodi najmanje pet prethodnih dana.

Veruje se da se tada opraštaju gresi i najvećim grešnicima. U crkvama se služi liturgija Vasilija Velikog, a običaj je da narod u crkvi kleči dok se čitaju jevanđelja.

U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Tokom cele nedelje, po crkvenim pravilima vlada najstroži post bez ribe i ulja, čak je na Veliki petak poželjno da se ne jede ništa, prenosi Espreso.

U mnogim krajevima je običaj da se na Veliki četvrtak farbaju jaja. Prvo se farba čuvarkuća, u crvenu boju, a deci se njome protrljaju obrazi kako bi uvek bila zdrava i rumena. Preko dana nije dozvoljeno veselje, a ni teški radovi.

Uveče devojke koje sanjaju o udaji imaju poseban ritual. Pod jastuk da stave ogledalo, češalj i peškir, pa izgovore: "Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda".

Verovalo se da će onaj koji im je suđen da se prikaže u snu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading