ALO SAZNAJE: Otkrivamo ko je osoba koja je bila umešana u sve mutne radnje u vezi s nestankom žita iz državnih robnih rezervi!
Foto: Massnori Josida

Kod nekoliko skladištara otkriveni su manjkovi koji se mere hiljadama tona državnog žita koje je, po svemu sudeći, pronevereno.

Kako Alo! ekskluzivno saznaje, izgleda da je u sve ove pronevere bio uključen pomoćnik bivšeg ministra trgovine Slobodana Milosavljevića, čije ime se pominje i u malverzacijama s poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu.

Prema rečima našeg izvora, postoje jasni i nedvosmisleni dokazi koji ukazuju na vezu između pomoćnika ministra i nekoliko skladištara i preduzeća kod kojih je otkrivena pronevera.

- Njegovo ordiniranje ovom oblašću nije počelo sada, već traje desetak godina, ali nekako se uvek izvuče. Još 2013. godine, kada je otkrivena ogroman manjak u žitnim silosima od čak 83.000 tona, njegovo ime se pominjalo - rekao je naš izvor koji je, zbog aktivnosti istrage, želeo da ostane anoniman.

ALO SAZNAJE: Otkrivamo ko je osoba koja je bila umešana u sve mutne radnje u vezi s nestankom žita iz državnih robnih rezervi!

Foto: Alo.rs

 

 

Te godine je, kaže, samo u jednom silosu povezanom s ovim čovekom ustanovljen manjak od 13.000 tona pšenice.

- Tada je prva kontrola, koja je očigledno bila potplaćena ili prevarena, ustanovila da je sve u redu, a onda je angažovana neka dodatna kontrola sa viših instanci, koja je otkrila prevaru i duplo dno u Krčedinu - objasnio je izvor Alo!

To je daleko od kraja priče, jer je ubrzo otkriveno da je upravo pomoćnik ministra polagao hipoteku na to skladište.

- Kada je prevara otkrivena, vlasnik skladišta je završio u zatvoru, a taj pomoćnik je iskoristio svoje hipotekarno pravo, prodao te silose, a državi je ostao manjak!

Ni tu nije kraj, jer sada ista osoba i dalje ima udela, povezana je sa preduzećem „Žitopromet Ruma“ kod kog su nađeni manjkovi.

- Svako ko se malo dublje unese u ovu priču i zađe po novinskim tekstovima iz 2013. ili 2014. godine može da pronađe o kome se radi, kao i da je on tada i kažnjen, ali nešto malo - naveo je naš sagovornik.

Upravo u tome, veruje, i leži koren novog problema.

- Da je on tada kažnjen, zatvoren, da mu je oduzeta sva imovina, ne bi ni njemu samom niti bilo kome drugom palo na pamet da pravi takve spletke. Ali pošto je maltene bilo nikom ništa, oni su se osilili i misle da mogu da rade šta hoće - zaključuje sagovornik, koji je dobro upućen kako u sadašnje tako i u prilike od pre devet godina, piše M. J. M.

Pustio pipke, pa zavladao

Nekada pomoćnik ministra, pomenuti preduzetnik upleten u malverzacije sa žitom ni sada na prvi pogled nema nikakve veze s prevarantima, ali, kako tvrdi naš sagovornik, čim se zađe malo dublje, stvari su jasne.

- To je čovek rodom iz Inđije, koji je malo-pomalo puštao pipke na tu teritoriju. 

Dobijao milione na mesečnom nivou!

Prema rečima našeg izvora, pomenuti čovek je 2010. i 2011. godine „čuvao“ 13.000 tona pšenice:

- On je preuzeo 13.000 tona pšenice da čuva u svom skladištu. Na osnovu toga je dobijao mesečnu naknadu od 1.300.000 dinara za skladištinu. Ako pomnožite sa 12 meseci, dođete do sume od 15.600.000 za jednu godinu. Ako pretpostavimo da je novac od tih skladišta i dalje nastavio da ide u njegove ruke, dolazimo do sume od preko 187 miliona za period od 2010. do 2022. godine. 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading