HRVAT KUKA I ŽALI, BOLJI SU SRPSKI RAFALI U komšijskim medijima jačanje Vojske Srbije i dalje glavna tema
Foto: Printscreen

Ređaju se sagovornici, a pitanje je za sve isto: šta znači to što je naša zemlja nabavila moćni PVO sistem FK-3, a pregovara o kupovini 12 novih francuskih aviona „rafal“ i verovatno o još 12 britanskih „tajfuna“.

Vidljiva je, međutim, i jedna promena. Tako se, za razliku od prethodnih dana kada se sve svodilo na opaske da Srbija navodno ugrožava bezbednost regiona, sada uglavnom čuju jadikovke što naša vojska jača dok je Hrvatska, kako poručuju njihovi eksperti, daleko od takvih tendencija.

RAKETNI STRUČNJAK

Ako krenemo redom, Vilko Klasan, predstavljen kao raketni stručnjak, poručio je na TV-u:

 - Srbi imaju francuski „mistral“, nemačke helikoptere, hoće turske „bajraktare“, dronove, ruske i francuske avione, ruski i kineski PVO sistem.

Slavko Barić, hrvatski vojni analitičar, nije propustio pak da nas pohvali.

- Moramo shvatiti da sistem nacionalne odbrane nije stvar jednog političkog mandata. Srbi imaju kontinuitet razvoja svojih oružanih snaga, pogotovo kada su u pitanju vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana. Mi moramo prestati odbranu da razmatramo u kratkim političkim intervalima tako da novi ministar znači neki novi preokret - poručio je Barić.

Stipo Mlinarić, član Saborskog odbora za odbranu (Domovinski pokret), zavapio je da od 2000. godine Hrvatska nema strategiju razvoja oružanih snaga:

- Zato za razliku od drugih naša vojska nije na potrebnom nivou.

MOĆNI DRONOVI

HRVAT KUKA I ŽALI, BOLJI SU SRPSKI RAFALI U komšijskim medijima jačanje Vojske Srbije i dalje glavna tema

Printscreen

 

Igor Tabak, možda najpoznatiji hrvatski vojni analitičar koji svakodnevno za „Jutarnji list“ piše kolumne o ratu u Ukrajini, konstatuje da Srbija oružje kupuje i na istoku i na zapadu.

- Nije Kina jedina od koje Srbija kupuje. Srbija puno kupuje i na evropskim tržištima, od „Erbasa“ je dobila celu eskadrilu novih vojnih helikoptera, od Francuske kupuju protivvazdušne projektile. I tako dalje. Mene, iskreno, mnogo brinu „bajraktari“, ali i kineski dronovi CH-92 - ističe Tabak.

Vojinović: Dramatičan iskorak

Najave državnog vrha da će Vojska Srbije dobiti nove borbene avione predstavljaju dramatičan iskorak u pozitivnom smislu za sposobnosti ratnog vazduhoplovstva, smatra urednik portala Tango six Petar Vojinović, i napominje da je to potvrda pregovora koje je naša zemlja započela prošle godine. On kaže da je državni vrh potvrdio da će Srbija zadržati tu sposobnost dve eskadrile borbenih aviona, a jedna od njih će najverovatnije, ukoliko se ti pregovori okončaju, imati višenamenske borbene avione francuske proizvodnje „rafal“, a druga „migove“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading