STRUJNI UDAR UBIJA MILIONE PTICA, MEĐU NJIMA I BELE RODE Apel građanima da prijave nebezbedne elektro stubove i bandere
Rina

Čak 134 uginule divlje ptice pronađene su avgusta 2019. godine u ataru sela Potočac kod Paraćina. Za ove ptice kobni su bili stubovi dalekovoda koji su im, zaključili su tada ornitolozi, delovali kao dobro mesto za odmor jer se u blizini nalazi deponija koja je pticama bila izvor hrane.

Podsećajući na ovaj slučaj, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je ponovo građane da prijave nebezbedne stubove, i to tako što će slučaj prijaviti nadležnoj inspekciji ili Zavodu za zaštitu prirode.

– Elektrokucija, stradanje ptica usred strujnog udara, godišnje odnese milione života ptica širom sveta. Do toga dolazi kada ptica svojim telom proizvede kratak spoj dodirujući dve faze ili jednu fazu i uzemljenje, a može doći i ako materijal za gnezdo zatvori strujno kolo. Povrede koje su vidljive na telu su opekotine. Pored stradanja ptica, elektrokucija dovodi i do prekida isporuke električne energije i ekonomske štete domaćinstvima i privredi – navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ključ za rešavanje stradanja ptica na dalekovodima je, objašnjavaju, praćenje te pojave, što ova organizacija i čini od 2018. godine. Upravo su podaci o opasnim stubovima preduslov za njihovo izolovanje i dalje sprečavanje stradanja. Ali, kako ističu, ove aktivnosti su izuzetno zahtevne i skupe, pa ih Društvo za zaštitu i proučavanje ptica ne može sprovoditi samostalno, već u saradnji s kompanijama koje se staraju o prenosnoj i distributivnoj mreži.

– Srednjenaponska mreža s više od 50.000 kilometara linija i više od pola miliona stubova i dalje se razvija u Srbiji. Dugoročno posmatrano, najvažnija aktivnost u sprečavanju elektrokucije narednih decenija biće izmena načina konstruisanja stubova i zamena opasnih bezbednim elementima – navodi ovo udruženje na sajtu „poslednjilet.rs”.

Podaci pokazuju da od strujnog udara u Srbiji najviše stradaju vrana i svrake budući da traže otvorena staništa s pojedinačnim drvećem, koje u ovom slučaju zamenjuju stubovi.

Među stradalim pticama česte su i bele rode, koje stubove koriste za gnežđenje i odmor

– Mladunci roda prilikom vežbanja krila i izletanja iz gnezda, dok su još uvek nespretni, često stradaju usled elektrokucije. Među pticama koje stradaju na ovaj način često se pronalaze dnevne i noćne ptice grabljivice, posebno mišari i vetruške. Stradanje grabljivica najizraženije je u ogoljenim poljoprivrednim predelima gde stubovi za prenos električne energije predstavljaju najviše, a često i jedine strukturne elemente s kojih ptice osmatraju i love plen – objašnjavaju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje na svom logotipu ima belu rodu, od 2004. aktivno radi na zaštiti ove vrste kroz izradu i postavljanje metalnih platformi. U saradnji s „Elektrodistribucijom” postavili su više od 200 bezbednih gnezda, posebno u regionu Potamišja. Platforme su konstruisane tako da izdignu gnezdo na sigurnu udaljenost od žica kako ne bi došlo u kontakt s njima.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading