SKUP PUT DO VOZAČKE! KOLIKO VAM PARA TREBA ZA DOZVOLU? Auto škole podigle cene, koliko obuka košta u Jagodini, Vranju, Zrenjaninu
Shutterstock

Sve auto škole u Jagodini podigle su cene za obuku kandidata. Časovi vožnje poskupeli su u od 1.200 na 1.500 dinara, dok se cena teorijske nastave uglavnom nije menjala.

Za B kategoriju potrebno je sada izdvojiti između 80 i 85.000 dinara, plus za troškove lekarskog pregleda i ispita iz prve pomoći što košta još oko 5 hiljada. Na kraju treba platiti i taksu za izdavanje probne vozačke dozvole.

-Ne sviđa mi se to, ali ja sam se spasio toga pošto sam malo ranije pošao s time, ovo ovako ne sviđa mi se", kaže kandidat Miloš Milanović. Auto škole tvrde da su im svi troškovi porasli, a da najveći udeo u poskupljenju ima gorivo.

-Imamo povećanje troškova kao što su recimo kirije, poligoni, održavanje informatičke opreme, zatim amortizacija, bar jedno 30 procenata se povećalo, kaže Saša Ilić, član Asocijacije auto škola Srbije.

Cena obuke u Zrenjaninu je oko 63 hiljade dinara što je značajno manje u odnosu na Jagodinu, ali i ostatak Srbije. Auto škole sa sadanjim troškovima za gorivo i održavanje vozila teško izvode kalkulacije, ali vode računa da se ne snize kvalitet obuke.

POČINJE GLUVA NEDELJA Ovo je NAJSTROŽE zabranjeno! - Alo.rs

-Jako, jako teško se uklapamo, ali neko značajnije povećanje cena moglo bi da se donese samo na nivou grada, da sve auto škole učestvuju i donesu jedinstvenu cenu, teško se uklapamo, na ivici rentabilnosti radimo", navodi Slavoljub Bujkov, iz jedne zrenjaninske auto škole.

U Vranju, put do dozvole B kategorije, od nedavno, skuplji je za 10-ak hiljada dinara i sada košta oko 70 hiljada dinara.

Povećanje cena za sada ne utiče značajno na broj kandidata koji započinju obuku. Konkurencija među auto školama je velika, a kandidati uglavnom biraju škole sa boljim rejtingom, nego što se opredeljuju za cenu. Svi na kraju prate kretanje troškova i ne isključuju nove kalkulacije narednih nedelja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lule

10.04.2022 09:39

Pitam se zasto drzava ne donese odluku o ceni polaganja vozackog ispita a ne da cene odredjuju vlasnici autoskola pa je razlika od skole do skole I 15000 hiljada dinara sto nije malo