PONOVO ROĐENE Somborske šnajderke pobedile nasilnike i pokrenule preduzeće, a sada smo im potrebni mi
Foto: privatna arhiva

Pet žena koje su se kao žrtve porodičnog nasilja upoznale u sigurnoj kući u Somboru odlučile su da pobede prošlost i pokrenu sopstveni biznis za bolju budućnost svoje dece. Hrabre majke čak sedamnaestoro dece pokrenule su biznis u junu pre skoro dve godine i od tada samostalno kroje svoju sudbinu u preduzeću „Somborske šnajderke“.

Dok šiju i napornim radom leče bolne rane, ove vredne žene sakupljaju sredstva za svoju prvu modnu reviju u Beogradu kako bi obezbedile dovoljno sredstava da krojačkom zanatom obuče i izvuku iz kandži nasilja bar još deset žena.

PONOVO ROĐENE Somborske šnajderke pobedile nasilnike i pokrenule preduzeće, a sada smo im potrebni mi

Foto: privatna arhiva

 

Naša sagovornica Tamara Rudić, koja je osnovala ovo preduzeće, istakla je koliko im je važna podrška građana i kao cilj navela sredstva koja će pomoći i ostalim žrtvama porodičnog nasilja.

- Ohrabrene pozitivnim reakcijama javnosti, održaćemo prvu samostalnu modnu reviju REBORN, gde će nam podršku pružiti i naše glumice, sportistkinje i žene iz modnog biznisa. U toku je kampanja preko platforme donacije.rs pod nazivom „Pomozite Somborskim šnajderkama da održe svoju prvu samostalnu modnu reviju“, i ostalo nam je još osam dana da sve prikupimo. U planu nam je da na modnoj reviji predstavimo dva segmenta, haljine i kombinacije za dnevnu varijantu i svečane, ekskluzivne haljine. Novac od prodaje haljina usmerićemo na obučavanje još deset žena širom Srbije kako bismo ih ekonomski osnažile i ohrabrile za dalju budućnost - kazala je Rudićeva, i dodala da su fokusirane na socijalno ugrožene žene koje imaju više dece.

- Naša ciljna grupa su žene koje su izašle iz sistema institucionalne podrške sigurnih kuća i koje su u riziku od nasilja, siromaštva i socijalne isključenosti, slabo plaćene i bez kvalifikacija, kao i nezaposlene žene. Poseban fokus je na ženama s više dece i povratnicama u servis sigurnih kuća kao posebno ugroženoj kategoriji žrtava. Mogu da nam se jave žene iz svakog grada Srbije kako bismo im obezbedile mašine i obučavanje u srednjoj zanatskoj školi, posle čega će imati diplomu završene srednje škole - rekla je Tamara, koja ne krije ponos zbog uspeha onih koje su bile žrtve nasilja.

PONOVO ROĐENE Somborske šnajderke pobedile nasilnike i pokrenule preduzeće, a sada smo im potrebni mi

Foto: privatna arhiva

 

- Žene posle naše obuke mogu da ostanu i rade u „Somborskim šnajderkama“, a ukoliko žele da se zaposle u drugim tekstilnim fabrikama, mi im nađemo posao, a s ponosom možemo da kažemo da je nekoliko naših žena otvorilo samostalne krojačke radnje i da su od žrtava koje su slomljene, odbačene od porodice i prijatelja postale uspešne preduzetnice. Takve životne priče nas teraju napred i zbog njih se držimo zajedno - zaključila je Tamara za Alo!.

Sašile više od 500 posteljina za nezbrinutu decu

„Somborske šnajderke“ su tokom 2021. sašile preko 500 posteljina za domove za decu širom Srbije, više od 200 spavaćica za dva meseca, oko 700 cegera, 1.000 zaštitnih maski, 150 rukavica za kuhinju, 23 uniforme za mažoretkinje, 30 lutaka za Ameriku i desetine svečanih haljina.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading