GENIJE BESKUĆNIK Mina Vavan tragom teksta iz Alo! snimila film o prof. dr Slobodanu Marinkoviću
Foto: Vladimir Marković

Tekst u Alo! novinama o profi beskućniku bio je inspiracija Mini Vavan, koja studira multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, da snimi svoj film prvenac „Anatomija hipomanije“, koji je na 69. Martovskom festivalu u Beogradu dobio prvu nagradu!

Film o prof. dr Slobodanu Moci Marinkoviću, jednom od četvorice najvećih svetskih eksperata za krvne sudove mozga, koji već 30 godina živi u kabinetu Medicinskog fakulteta u Beogradu sa leševima za vežbe studenata i pacovima za naučna istraživanja, osvojio je nagradu kao najbolji u selekciji dokumentarnih filmova do 50 minuta.

GENIJE BESKUĆNIK Mina Vavan tragom teksta iz Alo! snimila film o prof. dr Slobodanu Marinkoviću

Foto: Vladimir Marković

 

U obrazloženju žirija, u kojem je sedeo čuveni režiser i scenarista Lordan Zafranović, autor dokumentarnog filma „Krv i pepeo Jasenovca“ koji je sredinom 80-ih bio predložen za Oskara, navodi se sledeće: „Ovaj dokumentarac prati jednog veoma posebnog i zanimljivog čoveka, na veoma ličan i intiman način, i uspeva da približi publiku njemu“.

Profesor Moca, kako ga zovu svi studenti, javio je Alo! redakciji da je film o njemu dobio glavnu nagradu i otkrio nam da je ostao zatečen dok je u publici slušao proglašenje.  

- Mina mi je jednog dana došla na vrata kabineta. Čitala je tekstove i odgledala dokumentarac o meni, i predložila mi da snimimo film. Rekao sam joj: „Što da ne? Ja ću da radim ono što inače radim, a ti snimaj!“. Moje ćerke, Lana Marinković, učenica treće godine gimnazije, i Irina Tomić, doktor nauka i docent na Akademiji za umetnost i multimedije, pristale su da učestvuju da bi učinile ocu. Snimali smo tri nedelje i bilo je spontano, bez unapred pripremljenih scenarija, improvizovali smo u hodu - kaže popularni Moca, i dodaje da je u filmu živeo svoj život, kao i u realnosti.

GENIJE BESKUĆNIK Mina Vavan tragom teksta iz Alo! snimila film o prof. dr Slobodanu Marinkoviću

Foto: Vladimir Marković

 

- Radio sam pod mikroskopom, na kompjuteru sam prikazivao infarkte mozga, koji nastaju kada se zapuši arterija koja ga ishranjuje. Jednom sam na rešou kuvao nudle, pričao sam sa ćerkama, šetao po hodnicima, pušio i pokazivao slike mozga na zidovima Instituta za anatomiju. Jedna slika mozga je bila ideja za dizajn plakata filma, koji je uradila Amra Sidran, ćerka čuvenog Abdulaha Sidrana, koji je pisao scenarije za kultne filmove Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel?“ i „Otac na službenom putu“ - navodi profesor i tvrdi da uopšte nije imao tremu.

- Ceo film je totalno opušten i zezatorski. Da sam se menjao, to bi bila neka moja leva kopija. Mlađa ćerka je dovela svog psa jazavičara Mikija. Bacao sam mu lopticu na hodniku, ali kad je počeo da obeležava teritoriju, viknuo sam: „Nemoj, Miki, zapišavaš biljke!“. U stanu kod moje ćerke Irine snimljena su njena tri hrta i šest zmija dok smo ih mazili. Tada je Irina prvi i jedini put spomenula da 30 godina živim u jednoj prostoriji i da kao naučnik svetskog glasa imam više od 2.000 citata u naučnoj literaturi. Ja o tome nisam rekao ni reč, jer mislim da kamera dovoljno prikazuje - ističe naš sagovornik, i poručuje da mu je jedina životna želja da dobije svoj krov nad glavom.       

Promoviše Srbiju

Film se završava samo jednom rečenicom, na crnoj podlozi, da je prof. Moca jedan od najvećih svetskih autoriteta za krvne sudove mozga. Moca je zbog Srbije, rođaka i prijatelja odbio pozive da predaje u Japanu, Švajcarskoj i Americi, a svakim naučnim radom promoviše Medicinski fakultet u Beogradu i Srbiju. U završnoj sceni, on gasi sva svetla u hodnicima Instituta za anatomiju, pušta muziku na radiju, u šali kaže: „Sada će lešići da se probude i naprave bal vampira!“. Kada je rekao laku noć i zatvorio vrata, kamera je umesto luksuzne mesingane pločice sa imenom snimila običnu papirnu nalepnicu s njegovim imenom.

Akcija da Moca dobije stan!

Pozivamo sve ljude dobre volje - biznismene, preduzetnike, građevinare, sportiste, pevače, slikare, jutjubere, manekene i sve koji mogu da pomognu da se jave redakciji Alo! da naš naučnik priznat u svetu konačno dobije svoj krov nad glavom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading