NEMOJTE PRATI KOLA Ponovo stiže prljava kiša iz Sahare
Alo

Prema rečima meteorologa Ivana Ristića, ova pojava očekuje se od četvrtka, već sa prvim padavinama.

- Postoji razlika u odnosu na padavine od pre manje od dve nedelje. Prošli put je saharski oblak ceo prešao veliku razdaljinu, a sada će sa jugozapadnim strujanjem doći taj pesak iz Sahare i on će padati zajedno sa kišom. Ipak, u pitanju će biti mnogo manje količine nego što je to bilo prošlog puta - kazao je on.

Dakle, kako je naveo, narednih dana bićemo u jakom jugozapadnom strujanju koje po visini donosi vazduh iz severne Afrike, tako da prve kiše koje padnu mogu biti malo prljavije ali ne u obimu u kom su bile u martu.

- Te prve kiše biće prljave, ali ne u obimu kao prošlog puta. Imaće u sebi čestice tog peska, koji će samo doputovati sa strujanjem vazduha, ali nećemo imati ceo oblak iznad nas. Ipak, kako kišni dani budu odmicali, kiša će biti čistija - rekao je Ristić.

Podsetimo, izuzetno prljava kiša koja nam je došla sa oblakom iz Sahare u Srbiji je pala 16. marta. Svi automobili bili su prekriveni prljavštinom takvom da su vozila morala na pranje, a vlasnici auto-perionica trljali su zadovoljno ruke.

Tako da, ukoliko ste ovih dana planirali da perete svoj automobil, možda je bolje da to odložite.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading