NOVE OZNAKE NA MESU U PRODAVNICAMA Kupci, pažnja: Uskoro će svi mesni proizvodi imati OVU nalepnicu
Alo

Često kupci komentarišu poreklo mesa koje kupujemo u prodavnicama, da li je iz Srbije ili je uvezeno i koliko je sveže, sve te nedoumice će od 1. aprila biti uklonjene sa novom oznakom "Proizvedeno u Srbiji".

- Kod mesa je veoma znacajna svežina i zato je veoma bitna informacija da meso nije transportovano mnogo kilometara - rekao je za "RTS" Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

- Dopuna pravilnika o deklarisanju doneta je početkom marta gde se dodatno označava poreklo mesa koje dolazi iz Srbije i da se posebno označavaju proizvodi od mesa koji sadrže više od 50 odsto mesa. Želja nam je da pomognemo našu domaću industriju. Ova vrsta informacije je veoma značajna za potrošača. Istraživanja pokazuju da je najbitnija cena, a odmah zatim i poreklo proizvodnje - kazao je Raketić.

Prema njegovim rečima, u obavezi će biti da se oznaka "Proizvedeno u Srbiji" koristi u maloprodajnim objektima.

- Nismo zbog vremena doneli menjanje ambalaže, nego oznake treba da budu na jasno vidljivim mestima. Siguran sam da će maloprodajni lanci hteti da ta oznaka bude što vidljivija - poručio je Raketić i dodao da je kod mesa veoma značajna svežina i da je zato veoma bitna informacija da meso nije prošlo puno kilometara:

- Kod nas je zabranjena genetski modifikovani organizmi - istakao je i napomenuo da će oznakom "Proizvedeno u Srbiji" doprineti da se roba više prodaje.

Takođe, naveo je da naša mesna industrija zaslužuje da se od nje napravi brend i najavio da će biti velike promene u deklarisanju hrane, da će biti obuhvaćeno mleko u narednom periodu.

Oznaka "Proizvedeno u Srbiji" od početka aprila biće istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa ili proizvoda od mesa ili uz cenu i mora da bude najmanje iste veličine kao format cene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading