SRPSKI METEOROLOG OBJAVIO PROGNOZU DO KRAJA MARTA Čeka nas značajno otopljenje, a zatim i PADAVINE
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

Kako navodi, danas će vetar poslako slabiti, tako da će noć ka ponedeljku zbog mirnog i vedrog vremena biti relativno hladna i jutarnji minimum bi se trebao kretati od -5 do -1 u nizijama i do -13 loklalno na planinama.

Ponedeljak će takođe biti relativno hladan, uz dnevni maksimum od +7 do +12 stepeni Celzijusa i slab, severni, vetar.

Noć ka utorku takođe hladna ali uz malo slabiji mraz koji bi u nizijama uglavnom bi do -3, dok bi na planinama ostao iznad -10 stepeni Celzijusa.

Tokom dana u utorak pretežno sunčano i već malo toplije uz dnevni maksimum od +9 do +15 stepeni.

Od srede sa postavljanjem jezgra anticiklona nad naš deo Evrope sledi period pretežno sunčanog i osetno toplijeg vremena uz prave prolećne temperature.

 

 

"Sve do oko 30. marta, bi se trebalo zadržati pretrežno sunčano i toplo, pravo prolećno vreme. Posle 29.03. modeli simuliraju građenje jakog i prostranog anticiklona u širem prostoru Grenlanda, Islanda, okoline Severnog Pola i severnog dela Sibira. To bi mogao biti troposferni odgovor na konačan kraj polarnog vrtloga za ovu zimu koji se očekuje za nekoliko dana kao posledica novog, umerenog, zagrevanja stratosfere", stoji u najnovijoj prognozi.

Kako kaže, oko 31.03. ka nama bi sa Atlantika mogao da počne da nadire vlažan i nestabilan vazduh ispred kojeg bi dominiralo južno strujanje, dok bi zapadnu, severnu, severozapadnu i deo središnje Evrope mogao da zahvati hladan vazduh.

NAJPRECIZNIJA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA Da li nas to čeka i SNEG U MAJU?

"To bi nas posle 30.03. moglo uvesti u period znanto bogatiji padavinama, a kako će se temperatura ponašati još nije moguće definisati", piše Čubrilo.

Komentari (0)

Loading