DIJANA PAUNOVIĆ, OD PEVAČICE DO BORCA ZA ŽENSKA PRAVA Lepotica je iskoračila iz zone komfora
Alo

Jedna od najlepših TV lica, Dajana Paunović, nije od onih koji žive da bi bili u centru pažnje. Ranije je bila asocijalna, nema problem da prizna da je teška kao osoba. Svesna da je žena najlepša kad je voljena, kad je pitaju ko je zaslužan za sjaj u očima diplomatski kaže: „Onaj ko me voli poseban je u svakom smislu. Za mene. Čini me još produktivnijom nego što bih inače bila“.

Srećnom je čini sin Dušan, koga je dobila u braku sa Žikom Jakšićem, muzičkim urednikom i producentom „Granda“. Dušan ima 10 godina i ogromnu moć - samo on može da rastuži majku ako mu nešto nije po volji.

- Isto tako ume da me učini najsrećnijom ženom na svetu.

Zbog introvertnog ponašanja nije imala mnogo prostora za greške.

- Trudiću se da tako bude i ubuduće. Svi smo ljudi, dešava se loša procena, naravno, ali kod mene su svedene na minimum. Imam dobru moć rasuđivanja, pa mi ne treba mnogo da shvatim ko, kako i gde stvari funkcionišu.

DIJANA PAUNOVIĆ, OD PEVAČICE DO BORCA ZA ŽENSKA PRAVA Lepotica je iskoračila iz zone komfora

I ona je bila beba...

Kao dete je bila bezbrižna, tih dana se seća sa nostalgijom.

- Na detinjstvo me asociraju predivan odnos u porodici, otac, majka, baka, deka, braća, drugari sa kojima se i danas družim, neka prijateljstva koja su prerasla u kumstva. Bila sam očeva miljenica, tako je i danas. Pazili su me kao pravu damu i učili su me da kroz život treba da me vode karakter i ispravna moralna načela. Trudim se da isto prenesem svom detetu, da bude čovek, vredan i radan, pošten na prvom mestu, da čuva obraz - svoj i svoje porodice.

Njeni mali rituali

Veoma vodi računa o izgledu.

- Imam pun odnos poštovanja prema sebi. Volim da pozitivno razmišljam,  negujem lice i telo, kosu. Masaže, dobri filmovi, serije, knjige, putovanja, čaša proseka sa kumama s vremena na vreme su rituali kojih se ne odričem nikad.

Majka joj je Crnogorka i ponosna je što ima i crnogorske krvi.

- Otac i njegova pokoljenja su Beograđani. Ponosna sam na svoje poreklo. Volim tu kombinaciju Srbije i Crne Gore koja se odražava i na moj karakter.

Kao i svaka devojčica, mislila je da će se baviti modelingom ili pevanjem. Umela je da se posvađa sa mlađim bratom i nije bila oduševljena što je morala svuda da ga vodi sa sobom i pazi. Vremenom je sve došlo na svoje, danas u njemu ona i njen sin imaju veliki oslonac.

- Kao i on u meni.

Trenirala je i plivanje, potom i kik-boks. Zbog oca, poznatog muzičara Dejana Paunovića, život je podredila muzici i televiziji. Snimila je niz hitova, ali je, na žalost njenih obožavatelja, rano prestala da se bavi muzikom.

- Nisam prikazala ni 10 odsto svog talenta, ali nije mi žao.

Mnogo pesama voli, ali njenoj duši, osim nekih domaćih hitova, uvek prija „Can’t help falling in love“ U2. Uz nju se opušta.

- Othranjena sam zahvaljujući muzici. Ponosna sam iz kakve porodice potičem i na svog oca koji je jedan od najboljih muzičara u regionu. Kolege koje ga poznaju znaju šta to znači i šta njegovo ime predstavlja u tom svetu. Ne postoji za mene lepša stvar nego biti njegova ćerka i odrastati onako kako sam ja, uz pesmu, muziku.

Mnogi su uživali u njenim emisijama koje je vodila sa kolegom Nemanjom Velikićem, a poslednje četiri godine posvećena je društveno- političkim temama.

- Najvažnije je da sve što sam radila, uradila sam na najvišem nivou, sa mnogo zalaganja, truda, pa i odricanja raznih vrsta, od sna do viđanja sina onoliko koliko želim.

Osnovala je Fondaciju za rodnu ravnopravnost „Dajana Paunović“ koja se zalaže za jednakost svih u svim sferama.

- Zalažemo se za dostojanstven život svakog pojedinca. Iskoračila sam iz salonskih okvira i zone komfora i ovo što sada radim mnogo je odgovornije i važnije na svakom nivou.

Radionice u glavi rade non-stop

U slobodno vreme sa kolegom Markom Matićem, izvršnim direktorom Centra za odgovorne medije i predsednikom UO njene fondacije, planira nove projekte.

- Kod nas nema praznog hoda. Moj prijatelj, dragi ministar Siniša Mali, jednom je rekao: „Tvoje radionice u glavi nikada ne staju.“ To je tačno, zapamtila sam i neću zaboraviti. Uvek se radi. Stres i posao su mi neophodni za normalno funkcionisanje - kaže Dajana.

Uz blagoslov patrijarha Porfirija, Dajanina fondacija je ustanovila zlatni orden „Svete majke Anastasije“, koji će od oktobra ove godine dodeljivati majkama sa troje i više dece.

- Kandidatkinje ne određujemo mi, već sveštenik parohije na kojoj se dodeljuje orden i komisija čiji se članovi biraju na osnovu pravilnika. Najponosniji smo što smo inicirali ovu nagradu. Majke sa troje i više dece su darovale budućnost našem narodu, s obzirom na poražavajuće demografske statističke podatke za koje svi znamo. One zaslužuju svako poštovanje, da ih medijski osvetlimo kao primer žena koje su život posvetile deci gajeći ih u duhu naše pravoslavne crkve. Ne vredi nam i stabilna ekonomija i plodotvorna zemlja i divna priroda ako nemamo prirodni priraštaj. Ljudi i deca su naš najveći potencijal. Posebna mi je čast da uživam puno poverenje Srpske pravoslavne crkve i Njegove svetosti srpskog patrijarha gospodina Porfirija. Privilegovana sam što ćemo zajedničkim snagama menjati društvenu klimu nabolje.

DIJANA PAUNOVIĆ, OD PEVAČICE DO BORCA ZA ŽENSKA PRAVA Lepotica je iskoračila iz zone komfora

Alo

 

Iako je u poslu veoma odlučna, često i stroga, privatno je sušta suprotnost. Pogotovu kad je reč o njenom jedincu.

- Slaba sam na Dušana. On je zenica mog oka. Sve što radim, radim zbog njega. Želim da se ponosi sa mnom, kao i ja njim. Važno mi je da poštuje oca, majku, svoju porodicu, prijatelje. Izazovi su veliki u današnje vreme, deci je mnogo toga na raspolaganju što može da unapredi njihov razvoj ali isto tako može da ih i unazadi i dovede do propasti. Trudim se da razgovaramo, da ga usmeravam i od njega na prvom mestu napravim dete koje ima karakter, koje zna da poštuje, zna da ima porodicu uz sebe svake sekunde i koje pored toga mora da izgradi sebe kao ličnost. Ne želim da ga sputavam, želim da mu budem vetar u leđa. Da uživam u njegovim uspesima, stasavanju. Nadam se da će sve što mu bude na raspolaganju pametno upotrebiti u svoju korist. Svako vreme nosi prednosti i mane, nadam se da nas čeka u budućnosti društvo kakvo zaslužuje 21. vek - savremeno, uspešno, stabilno. Mi smo tu da im pomognemo da svi zajedno uspešno stignemo do tog cilja. Osim roditelja, veliku ulogu igraju i društvo i mediji. Dušan uživa punu pažnju cele porodice koja nije mala, i ne traži od brata i sestru.

Razvod joj je teško pao.

- Raspada vam se deo života, ali ako zdravorazumski razmišljate i vidite da vas taj brak koliko osigurava, toliko i ograničava, onda je vreme za kraj. Naša bračna zajednica više ne postoji zvanično, ali mi funkcionišemo kao porodica svakako. Nismo bračni partneri, ali smo roditelji istog deteta. Svi mi kad se venčavamo, želimo da verujemo da će to biti do kraja života. Međutim, sudbina ima druge planove za nas.

DIJANA PAUNOVIĆ, OD PEVAČICE DO BORCA ZA ŽENSKA PRAVA Lepotica je iskoračila iz zone komfora

Alo

 

Svesna da je za dete najvažnije da se bivši supružnici ne provlače kroz blato, nikad nijednu ružnu reč nije rekla za bivšeg muža.

- Nemam razloga da provlačim kroz blato bivšeg partnera jer je bio deo mene i mog života. Mi smo u to vreme jedno drugome bili pravi. Međutim, sve ima svoj rok trajanja.

Uverena je da se ljubav ne dokazuje papirom, već delima, lojalnošću i drugim stvarima.

- Potpis na papiru je potpuna budalaština, možete njim biti vezani za jednu osobu, spavati u istoj kući sa njom a da vam srce bude na drugom mestu. Venčanje kod matičara za mene je prevaziđeno, kao i sam čin svadbe ili uzimanje tuđeg prezimena. Nosim prezime koje sam dobila od oca, ljubav nosim u srcu, čapraz-divan i svadbe, gde dolaze i zvani i nezvani odavno nisu deo mog sveta, niti života. Drugačije ulazite u ljubavni odnos sa 20 i 30 godina.

Potpuno je posvećena ženskim pravima.

- Samo ekonomski osnažena žena može da živi onako kako želi, nesputano, oslobođeno i da pruži maksimum u poslu, kao i ljubavi. Naša je misija da napravimo društvo u kome će oba pola jednako doprinositi društvenoj zajednici. Bez stigmatizacije, rodno uslovljene diskriminacije. Žene su spremne za mnogo veće stvari u 21. veku osim da budu nečije osoblje u kući. Stub su društva i ja ću se vatreno boriti za ženska prava. Drago mi je da je pored EU i naša država prepoznala značaj žena u društvu i njihova prava i da su visoko pozicionirani na agendi prioriteta svih nas koji možemo da menjamo društvenu klimu.

Tu smo da pomognemo

Članica je Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda.

- Značajan i možda najveći problem jeste prisustvo autodiskriminacije kad žene usled nametnutih obrazaca same sebe ograničavaju i ne usuđuju se da aktivnije učestvuju u kreiranju sopstvene sudbine. Kultura pristajanja na ponižavajući ili nejednaki tretman predstavlja teško premostiv problem za čije prevazilaženje je potrebno dugotrajno sistematsko delovanje na promeni tradicionalnog obrasca tretiranja žene. Naravno ima i drugih primera, žena koje su ostavljenje, sa više dece, bolesne, bez ikakvih primanja. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Lola

22.03.2022 18:32

Otac, muzikant, je odgajao kao damu, a pevala u kafanama od 15. Sve njeno najbolje , najbolji muzicari , pevaljke i obozavatelji. Ima li tu nekog akademika medju ovim polusvetom?