SVAKA OSMA ŽENA OBOLI OD RAKA DOJKE Emilija Vuković za Alo! povodom Nacionalnog dana za obolele od kancera
Foto: privatna arhiva

Pored podizanja svesti kod žena o tome koliko su važni samopregledi i preventivni pregledi dojki, jednako je važno da se u ceo proces uključe zdravstvene institucije, kako bi preventivni pregledi bili dostupni svima i u svakom delu zemlje, istakla je doktorka Emilija Vuković, potpredsednica UO Ženskog centra „Milica“.

- Za cilj imamo podsticanje žena da redovno idu na preventivne preglede, ali i apelovanje zdravstvenim institucijama da organizuju redovne skrining preglede, koji će biti dostupni u svim delovima Srbije. Svi zajedno moramo da radimo na unapređenju položaja i kvaliteta života i zdravlja žena - kazala je Vukovićeva, pa navela zabrinjavajuće podatke o rasprostranjenosti kancera.

SVAKA OSMA ŽENA OBOLI OD RAKA DOJKE Emilija Vuković za Alo! povodom Nacionalnog dana za obolele od kancera

Foto: privatna arhiva

 

 

- Karcinom dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji, i meren godinama izgubljenog života karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti između 45. i 64. godine, odmah posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Od izuzetne važnosti je otkriti ga na vreme jer tada može u potpunosti da se izleči - istakla je doktorka Emilija, i dodala da je fokus njihovog udruženja da u svakom trenutku budu veliki oslonac obolelima i njihovim porodicama.

SVAKA OSMA ŽENA OBOLI OD RAKA DOJKE Emilija Vuković za Alo! povodom Nacionalnog dana za obolele od kancera

Foto: privatna arhiva

 

 

- Naše udruženje usmereno je i na emotivnu podršku obolelima od raka dojke i ginekoloških karcinoma i njihovim porodicama. Tu smo i kao pomoć i podrška zdravstvenim ustanovama i institucijama radi poboljšanja kvaliteta usluga. Naš cilj je da svaki onkološki pacijent ostvari pravo na kvalitetno lečenje inovativnim terapijama, kao i rehabilitaciju, baš kao što to imaju onkološke pacijentkinje u regionu, Evropi i svetu - zaključila je potpredsednica ovog udruženja za Alo! s kojom smo razgovarali povodom 20. marta, Dana borbe protiv karcinoma dojke.

 

Jedan snimak menja sve

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ obeležava Nacionalni dan borbe protiv ove bolesti performansom „Jedan snimak menja sve“, sa ciljem da podignu svest o važnosti prevencije raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda.

 

Brojevi koji plaše

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom jedne godine registrovano je 4.237 novoobolelih žena. Zbog toga je sada još značajnije istaći važnost redovnih pregleda, jer rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma, u svetu je od raka dojke tokom 2020. godine registrovano više od 2 miliona i 260 hiljada novoobolelih i skoro 685 hiljada umrlih žena svih uzrasta. U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142 hiljade umrlih žena od raka dojke.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading