ANKETA ALO! Pitali smo Beograđane da li nose maske iako zvanično više ne moraju
Alo

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa ublažio je sve epidemiološke mere, pa je osim ukidanja kovid propusnica, nošenje maski od obaveznog prešlo na „nivo preporuke“.

Ovakva odluka podelila je Beograđane, a Alo! je u razgovoru sa građanima proverio šta misle o novim, ublaženim merama, ali i zbog čega se odlučuju da nose ili ne nose zaštitne maske.

Anđela, konobarica u jednom od kafića u centru grada, nije krila sreću zbog ublaženih mera i priznaje da je strahovala od toga da će biti obavezne tokom vrelih, letnjih dana.

- Imala sam subjektivan osećaj da svet polako pobeđuje koronu i da ćemo u leto ući bez maski. Bila sam u pravu i izuzetno me je obradovalo kada sam na jednom portalu pročitala da su ukinute. Smetala mi je i sama pomisao da ćemo na 35 stepeni i dalje biti obavezni da ih nosimo u prevozu ili ustanovama. Zaboravila sam kako izgleda ući u poštu i videti lica sugrađana - navodi konobarica.

ANKETA ALO! Pitali smo Beograđane da li nose maske iako zvanično više ne moraju

Alo

 

I ekonomista Dragan, zaposlen u zgradi „Borbe“, dočekao je odluku o ukidanju obaveznog nošenja maski s osmehom.

- Raduje me što više maske više nisu obavezna mera zaštite. Nisam bio za to da ih nosimo i onda kada su bile obavezne. Možda grešim i nisam pravi primer kada je o zaštitnim merama reč, ali je moj stav oduvek bio da čovek mora imati slobodan izbor. To što se maske ukidaju je svima nama znak da virus slabi i da se posle više od dve godine vraćamo na staro. Zaboravili smo kako je bilo pre koronavirusa, i nadam se da ćemo kroz mesec-dva konačno dobiti bitku protiv tog zla - kaže Dragan, sa čijim stavom se nikako ne slaže beogradski taksista u osmoj deceniji.

- Uskoro punim 72 godine, a jedan sam od retkih koji nisu zakačili koronu. Tvrdim da je to zbog maske koju nisam skidao otkako traje pandemija jer sam pune dve godine svakodnevno prevozio više desetina ljudi. Odbijao sam da vozim one koji ne žele da stave masku, a sa tim ću, bez sumnje, nastaviti i dalje. Tvrdim da maske mogu da nas zaštite od korone i skoro svakog virusa. Narod je previse bezbrižan, a ja ne želim da rizikujem i odreknem se mera pre svega. Svima savetujem isto - kaže ovaj taksista.

Marko, Ivana i Bojana, srednjoškolci, jedva su dočekali da ne moraju da nose maske.

- Ionako sam ih stalno gubio, nikada se nisam navikao - kaže Marko.

ANKETA ALO! Pitali smo Beograđane da li nose maske iako zvanično više ne moraju

Alo

 

Dragana B. (53), koja radi kao računovođa u Kliničkom centru Srbije, kaže da masku nosi i dalje u prevozu i na mestima gde je gužva, kad joj dolaze stranke u kancelariju.

- Imam dijabetes i znam da moram da se čuvam, pa to što sam se navikla na nošenje maske je dobra strana pandemije - kaže Dragana.

ANKETA ALO! Pitali smo Beograđane da li nose maske iako zvanično više ne moraju

Alo

 

Njena koleginica Dragana Pavlović (50) masku ne skida ni kad može, toliko se navikla da je doživljava kao deo sebe.

Mirjana M. nosi masku samo u prevozu, prodavnicama, tamo gde je gužva i smatra da to i nije loša preporuka.

Nastavnici podeljeni oko preporuke o maskama

Nošenje zaštitnih maski u osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji više nije obavezno, već ostaje na nivou preporuke, ali su nastavnici i dalje podeljeni u vezi s tim pitanjem.

- Situacija u beogradskim gimnazijama je prilično podeljena, s obzirom na to da kada mi dobijemo preporuku, to je nešto što može, a ne mora nužno da se poštuje - rekla je za Tanjug Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije, i dodala da je školama ostavljeno da donesu konačnu odluku, a nijedna škola do sada, prema njenim rečima, nije donela odluku u svom kolektivu da su maske i dalje obavezne za đake i zaposlene.

Ðaci su, kako navodi Dimitrijević, jedva dočekali da ne moraju da nose maske, ali je stav među nastavnicima podeljen.

- U kolektivima, među decom i nastavnicima još ima zaraženih. Mi kao nastavnici smatramo da smo njima primer i ukoliko nosimo maske, đaci imaju potrebu da masku stave, a ni mi se ne osećamo dovoljno bezbedno jer vladaju virusi - izjavila je Dimitrijević. Prema njenim rečima, maske nosi 10 do 20 odsto učenika tokom časa u nekim odeljenjima, a negde čak niko, dok kada je reč o profesorima, od 30 do 50 odsto njih nosi maske u zavisnosti od smene.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima, kao i da je potrebno da se u nastavi pojača primena mera opšte i lične higijene, a naročito da se vodi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi. Preporuka o nošenju maski u skladu je i sa odlukom koju je doneo Krizni štab za borbu protiv koronavirusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading