DANAS SLAVIMO TRI SVECA! Vernici, izgovorite molitvu, a u vaš dom će ući mir i blagostanje
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju svete mučenike Evtropija, Kleonika i Vasiliska od kojih su dvojica razapeta na krst, dok je treći ubijen mačem.

Evtropije, Kleonik i Vasilisk bili su drugovi svetog Teodora Tirona. Kada je Teodor slavno skončao, oni su ostali u tamnici, ali nisu dugo osuđeni zbog smene carskog namesnika u Amesiji.

Kada je stigao novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredio je da mu izvedu ovu trojicu.

Sva trojica behu mladići. Evtropije i Kleonik su bili braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru. Međutim, sva trojica bejahu kao braća rođena.

– Kao što je Sveta Trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni – rekli su pred namesnikom.

Uzaludna behu sva laskanja namesnika, i uzaludni pokušaji da potkupi Evtropija.

Namesnik mu je naime nudio da večera sa njim, zatim je Evtropije odbio i blago, a pošto su pokušaji bili izaludni Evtropije i Kleonik su osuđeni raspećem, dok je Vasilisk ubijen mačem.

Ako ste nesigurni, plašljivi, nemate dovoljno vere u sebe, pomolite se ovim svecima, oni će vam dati snagu.

Molitva

Ukoliko želite da vam ovi sveci podare snagu i neustrašivost, izgovorite ove reči:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.”

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading