METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVLJUJE VREMENSKU KLACKALICU Vreme pravo martovsko - sunčano ali hladno, kiša, košava i mraz
Alo/ Ilustracija

Pred nama je prolećni dan sa temperaturom do 18 stpeni. U sredu sledi promena vremena, a od četvrtka će biti hladnije. Za vikend sunčano, ali hladno vreme. Kakva se vremenska situacija očekuje u narednih 10 dana otkriva poznati domaći meteorolog, Đorđe Đurić.

Kako kaže, za sredu se iz centralne Evrope do našeg područja očekuje dolazak oslabljenog hladnog fronta. U Srbiji sutra umereno do pretežno oblačno vreme.

Već sutra ujutro u severnim predelima Vojvodine, tokom prepodneva u severoistočnim predelima Srbije, a tokom dana i u svim ostalim predelima Srbije očekuje se kiša, predviđa Đurić.

"Pred prodor hladnog fronta duvaće jugozapadni vetar, a jutro će biti znatno toplije nego današnje i ono od prethodnih dana, tako da će jutarnja temperatura u većini predela biti od 2 do 6 stepeni, samo na jugoistoku Srbije koji stepen ispod nule", stoji u vremenskoj najavi.

Maksimalna temperatura sredinom dana biće od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 12, dok se hladnije očekuje u Negotinskoj Krajini, maksimalna temperatura do 5 stepeni.

Hladni front doneće u toku dana i skretanje jugozapadnog vetra na umeren do pojačan severozapadni, prilazno i jak, a počeće i priliv nešto svežije vazdušne mase.

Vreme narednih dana

Vazdušni pritisak koji je ovih dana zbog uticaja anticklona, biće u četvrtak u daljem porastu. U četvrtak i u petak u Srbiji promenljivo oblačno, samo u četvrtak ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Maksimalna temperatura tokom ova dva dana biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C, piše Đurić u najnovijoj prognozi:

"Za vikend i u ponedeljak Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog anticiklona sa severa i iz centralne Evrope, pri čemu će vazdušni pritisak u centru biti čak preko 1050 milibara. Taj anticklon usloviće nad celom Evropom stabilno i suvo vreme. Dakle, pod njegovim uticajem u Srbiji za vikend i u ponedeljak stabilno, pretežno sunčano i suvo, ali i hladno, jer će sa istoka pristazati hladna vazdušna masa."

Ujutro se očekuje slab do umeren mraz, a tokom dana maksimalna temperatura biće od 5 do 9 stepeni, u Beogradu do 8. Prolazno će duvati i košava, koja će biti hladnog karaktera, tako da će osećaj hladnoće biti dodatno izražen.

Prema trenutnim prognozama, pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska i u nastavku sledeće sedmice u Srbiji će biti suvo i stabilno, ali i toplije, uz postepeni porast temperatura od 23. marta, tako da će one od sredine treće dekade marta biti nalik prolećnim i kretaće se oko 15-ak stepeni.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading