NAJTUŽNIJI ORKESTAR U SRBIJI Njihova publika nisu veseli gosti, već uplakane udovice (FOTO)
Rina

Ali već deceniju unazad širom zapadne Srbije čuju se i profesionalni muzičari koji pokojnike ispraćaju na večni put, uz poslednju numeru ili želju. Bez kompromisa, dobili su epitet najtužnijeg orkestra u Srbiji, ali ne zbog načina odevanja ili izgleda, već zbog toga što se iz njihovih limenih istrumenata čuje najtužnija muzika, i to ne na veseljima već na groblju.

Rina

 

 

"Jednostavno posao je kao i svaki dugi, međutim oni koji se prihvate ovakvog poziva moraju i da ga znaju, svaki novi član našeg orkestra mora proći obuku, pored sluha i talenta, što podrazumeva poznavanje i numera koje se sviraju u tim prilikama, mora naučiti i da se suzdržava od emocija u takvim trenucima. U početku ovaj bend "Crno Dugme", koje je ogranak KUD-a "Obrašević", brojao preko 30 muzičara, ono sa čim se danas suočavamo jeste da slabo ko hoće da se bavim ovim vidom muzike", kazao je kapelnik orkestra "Crno dugme",  Boris Vučević.


Neki ljudi koji "svoj život prožive", a zatim predosete svoje poslednje dane, ostave u amanet spisak želja, pesama, koje žele da im se tog dana odsviraju.

Rina

 

 

"Kad se pokojnik iznosi iz kapele obično naručuju "Nebo je tako vedro", a kada se sahranjuje mi sviramo "Tiha noći" ili "Nizozemski rastanak". Što kažu, kad ide onako po redu, kako treba, oni ispune sve obaveze koje treba na sahrani, spreme prase i listu od deset numera...Verovali ili ne, tu bude i narodno kolo, a ostave i novac za naš aganžman. Trudimo se da svakom izađemo u susret i cenovnik ne postoji, već se gleda "po džepu", desilo se dosta puta kada smo i svirali besplatno jer su to ipak delikatne situacije", dodao je Boris.

Ovaj orkestar nećete naći pod šatrom ili u kafanskoj atmosferi, njihova pozornica je groblje, gde nema bakšiša, pevaljki i pijanih gostiju, već samo tužna rodbina. 

Iz orkestra poručuju i da, od kako je počela pandemija izazvana korona virusom, posla je bilo nažalost više.

 

 

Komentari (0)

Loading